Prievidza zvýši kybernetickú bezpečnosť, na projekt získala fondy EÚ

29.03.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto: Archív TASR.

Prievidza 29. marca (TASR) - Mesto Prievidza zvýši ochranu dát v rámci infraštruktúry samosprávy. Projekt pod názvom Rozvoj governance a úrovne informačnej a kybernetickej bezpečnosti mesta Prievidza za viac ako 171.000 eur počíta i neustálym monitorovaním IT infraštruktúry, jeho financovanie zabezpečí samospráva z fondov Európskej únie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Realizáciu aktivít na zvýšenie kybernetickej bezpečnosti zabezpečí samospráva ešte počas tohto roka, nové procesy budú účinné aj po ukončení projektu. "Obyvatelia a ich osobné údaje budú realizáciou projektu podliehať zvýšenej ochrane. Kybernetická bezpečnosť, známa aj ako digitálne zabezpečenie, je postupom ochrany digitálnych informácií, zariadení a aktív," načrtla Krajčiová.

Mesto zavedie opatrenia a povinnosti, ktoré pre samosprávu vyplývajú zo zákona o kybernetickej bezpečnosti. "Pre zamedzenie kybernetických útokov, ktoré v dnešnej dobe neustále ohrozujú chod organizácií a stratu dát, mesto zavádza nevyhnutné kybernetické požiadavky a opatrenia dôležité pre koordinovanú ochranu informačných, komunikačných a riadiacich systémov," uviedol vedúci referátu pre projekty a investície mesta Ivan Benca.

Jednou z hlavných aktivít projektu je zavedenie monitorovacieho a auditného nástroja, ktorý bude v reálnom čase poskytovať centralizované informácie o informačných systémoch mesta. Tento systém bude vyhodnocovať rizikové bezpečnostné udalosti a poskytovať ucelený pohľad na všetky aktivity.

"Na základe zvyšovania kybernetických útokov vo verejnom aj súkromnom sektore sa snažíme promptne reagovať, pretože si uvedomujeme, že len vďaka automatizovanej detekcii a vyhodnocovaní bezpečnostných udalostí nie je možné zaistiť a garantovať bezpečnosť dát, IT infraštruktúry samosprávy a osobných informácií obyvateľov," skonštatoval Benca.

Financie na realizáciu projektu získala samospráva z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Nenávratný finančný príspevok predstavuje 162.991,31 eura, celkové oprávnené výdavky sú vo výške 171.569,80 eura.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol