Na Slovensku sa konali doplňujúce voľby do orgánov samospráv

27.03.2023 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Ratkovo 26. marca (TASR) – Starostom obce Ratkovo v Martinskom okrese bude Rastislav Frkáň. Rozhodli o tom sobotné (25. 3.) doplňovacie voľby.

Ako TASR informoval novozvolený starosta, ktorý bol jediným kandidátom, zo 168 oprávnených voličov sa v Ratkove zúčastnilo na voľbách 79 obyvateľov (47 %). Hlas mu odovzdalo 61 obyvateľov obce.

V Ratkove si obyvatelia volili aj päťčlenné obecné zastupiteľstvo. V minuloročných komunálnych voľbách prejavili záujem o post poslanca v obci iba traja kandidáti a jeden kandidát na starostu obce. Všetci svoje kandidátky ešte pred voľbami stiahli.

 

Novou starostkou obce Rajecká Lesná bude dcéra zosnulého starostu Erika Lašútová

Rajecká Lesná 26. marca (TASR) – Starostkou obce Rajecká Lesná v Žilinskom okrese bude 31-ročná úradníčka Erika Lašútová (nezávislá). TASR o tom informoval zastupujúci starosta Pavol Vričan.

Lašútová získala v sobotných (25. 3.) doplňujúcich komunálnych voľbách 483 hlasov, jej jediný protikandidát, 63-ročný dôchodca Peter Tarábek (Smer-SD), získal 158 hlasov.

Z 1022 oprávnených voličov sa na voľbách v Rajeckej Lesnej zúčastnilo 640 obyvateľov obce, volebná účasť dosiahla 62,62 %.

Doplňujúce voľby v Rajeckej Lesnej sa konali po tom, ako starosta Miloš Mikula, opätovne zvolený v októbrových komunálnych voľbách v minulom roku, náhle zomrel ešte pred zložením sľubu starostu. Nová starostka Rajeckej Lesnej je jeho dcérou.

 

Starostkou obce Ondrašová bude nezávislá kandidátka Ivana Frívaldská

Ondrašová 26. marca (TASR) – Starostkou obce Ondrašová v okrese Turčianske Teplice bude nezávislá kandidátka Ivana Frívaldská. Vyplýva to zo sobotných výsledkov doplňujúcich komunálnych volieb, o ktorých TASR informovala úspešná kandidátka.

Frívaldská získala vo voľbách 38 hlasov, jej jediná protikandidátka Marcela Hridnová (Národná koalícia/nezávislí kandidáti) získala 34 hlasov. V zoznamoch voličov bolo v Ondrašovej zapísaných 77 oprávnených voličov, na voľbách sa ich zúčastnilo 72. Volebná účasť dosiahla 93,5 percenta.

V minuloročných októbrových komunálnych voľbách sa skončil súboj o starostovské kreslo nerozhodne. Frívaldská a jej vtedajšia jediná protikandidátka Eva Piliarová (Sme rodina) získali zhodne po 33 hlasov.

 

Starostkou Točnice v okrese Lučenec je Lívia Bračoková, zvíťazila o tri hlasy

Točnica 26. marca (TASR) – Starostkou obce Točnica v Lučeneckom okrese sa stala nezávislá kandidátka Lívia Bračoková, 47-ročná referentka investícií a životného prostredia. Rozhodli o tom voliči v sobotňajších (25. 3.) doplňujúcich voľbách. Komunálne voľby sa tam opakovali preto, lebo vo vlaňajších získali dvaja kandidáti rovnaký počet hlasov.

Ako pre TASR v nedeľu uviedla dosluhujúca starostka obce Jana Ivaničová, ktorá už nekandidovala, Bračoková získala vo voľbách 74 hlasov a jej protikandidáti Daniel Ivanič 71 a Peter Šarkan 70 hlasov. Vo volebných zoznamoch bolo zapísaných 296 voličov, hlasovalo ich 217, dva hlasy boli neplatné. V dedine takmer so 400 obyvateľmi dosiahla volebná účasť 73,3 percenta.

"Za osem rokov môjho pôsobenia vo funkcii starostky sa nám podarilo urobiť veľa vecí prospešných pre obec. Verím, že moja nástupkyňa bude v rozvoji obce pokračovať," konštatovala Ivaničová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača