Trápia vás časté bolesti hlavy či hnačka? Možno máte znečistený obecný vodovod
Obec Drahovce ako prvá na Slovensku vyčistila vodovodné potrubia patentovaným ekologickým spôsobom

22.03.2023 | Košický kraj | Autor: OTS

Mávate časté bolesti brucha, hlavy, ochorenia pľúc či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom týchto zdravotných problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome alebo bytovke. 

Vo vodovodných potrubiach sa nachádzajú nielen nánosy ílu, pieskov či železa, ale aj tzv. biofilm s premnoženými baktériami a vírusmi. Dôležitý je pravidelný laboratórny rozbor vody, ktorý pri príležitosti Svetového dňa vody 22. marca poskytujú niektoré vodárenské spoločnosti alebo regionálne úrady zdravotníctva zadarmo.

Podľa Tomáša Sleziaka, konateľa spoločnosti COMPREX-WILSEKO z Košíc, ktorá sa špecializuje na ekologické čistenie vodovodných rozvodov v obciach, domoch aj v priemyselných budovách, sa v potrubiach nachádzajú tri druhy znečistení: mechanické nečistoty vo forme usadenín pieskov, ílov, štrkov, biologické nečistoty ako baktérie, vírusy a riasy. Treťou skupinou sú chemické nečistoty ako oxidy železa, vápnika, horčíka či mangánu.

 

 

Na Slovensku unikátny a ekologický systém čistenia vodovodných potrubí si ako prvá otestovala obec Drahovce pri Piešťanoch. Systém čistenia COMPREX® je patentovaný v rámci celej Európy a nepoužíva žiadne chemikálie či iné prísady, pracuje šetrne aj k starším potrubiam na báze tlaku a malého množstva vody. Ľudia sa tak rýchlo a za dostupné ceny dostanú k zdravotne neškodnej pitnej vode bez usadenín v rozvodoch.

„Vyčistiť dlhodobo zanedbaný obecný vodovod bolo jedným z mojich cieľov pri nástupe do funkcie starostu. Problémom bolo však nájsť spoločnosť, ktorá vie tento zámer zrealizovať nielen šetrne k starému potrubiu, ale aj ekologicky. Teší nás, že sme po dlhom hľadaní našli spoločnosť COMPREX-WILSEKO, ktorá spĺňa naše požiadavky aj z hľadiska ekonomických nákladov. V priebehu jedného týždňa sme vyčistili celé potrubie v obci v dĺžke 14 kilometrov až po vodomery domácností,“ hovorí starosta obce Drahovce Miroslav Ledecký.,

 

Foto: Voda z vodovodného potrubia v Drahovciach pred čistením (vľavo) a po vyčistení metódou COMPREX®. ZDROJ FOTO: WILSEKO

 

Spoločnosť Wilseko spustila čistenie komunálnych  domových rozvodov aj z dôvodu nedostatočnej starostlivosti o tieto siete po celé desaťročia. Hlavný benefit pre obyvateľov je, že sa opäť dostanú k zdravotne vyhovujúcej pitnej vode.

„Pre ľudské zdravie sú najnepríjemnejšie baktérie a vírusy. Baktérie, ktoré sa nachádzajú vo vodovodnom systéme a spôsobujú najväčšie problémy, sú legionella*, koliformné baktérie** (Escherichia coli) a pseudomonas***. Tieto baktérie môžu spôsobiť problémy so zažívaním, s dýchacou sústavou či so srdcovo-cievnym systémom. Čo sa týka zažívacích problémov, koliformné baktérie spôsobujú hnačky, pri pľúcnych problémoch ide o rôzne pľúcne plesne. Legionella si vie tiež ,sadnúť‘ na pľúca a na celý dýchací aparát,“ vysvetľuje Tomáš Sleziak, CEO spoločnosti Wilseko z Košíc.

Podľa merania spoločnosti COMPREX-WILSEKO sa legionella vo väčšom množstve nachádzala najmä v objektoch, ktoré sa relatívne málo používajú alebo sú veľmi rozsiahle a nestíha sa minúť objem teplej vody, ktorá je pripravená. Dôvodom je, že  legionella sa najčastejšie vyskytuje v teplej vode alebo v zásobníkoch teplej vody, v rozvodoch teplej vody, v cirkulácii.

Hmotnosť nečistôt v potrubí závisí od realizácie systému, od zdroja pitnej vody a iných faktorov: „Je náročné presne povedať, o aké množstvo ide, bavíme sa však o kilách až stovkách kilogramov nečistôt. Najzaujímavejšie nečistoty boli doteraz usadeniny piesku a vápnika v jednom odkaľovacom potrubí, ktoré bolo zanedbané až 30 rokov!“

 

Unikátny spôsob čistenia šetrí nielen prírodné zdroje, ľudské zdravie, ale aj čas – denne dokáže spoločnosť COMPREX-WILSEKO vyčistiť 1,5 kilometra potrubia pre pitnú úžitkovú vodu.

 

Foto: WILSEKO-znečistené vodovodné potrubie

 

Spoločnosť COMPREX-WILSEKO doteraz realizovala prevažne priemyselné čistenia potrubí v strednej Európe ako napríklad rozvody pre Ostravské vodárny a kanalizace, a. s., (OVAK), rozvody na vodnom diele Gabčíkovo – Čunovo, rozvody odkaľovacej vody v jadrovej elektrárni Mochovce či rozvody v rafinérii Kralupy nad Vltavou.

 

Kedy čistiť potrubia?

  • Biofilm
  • Železité usadeniny
  • Mangánové blato
  • Inkrusty
  • Usadeniny piesku
  • Vyzrážaný vápnik
  • Uvoľnenia z pieskovej filtrácie

 

 

Foto: Pozn.: * legionella – Legionella je rod patogénnych baktérií čeľade Legionellaceae spôsobujúci tzv. chorobu legionárov či miernejšiu pontiacku horúčku. Najviac infekcií spôsobuje druh Legionella pneumophila, ktorá postihuje hlavne dýchacie cesty. Legionella sa obyčajne vyskytuje a množí v usadeninách v teplovodných potrubiach, bojleroch a klimatizáciách. K nákaze dochádza vdýchnutím infikovaného aerosólu do pľúc. Zdroj: https://legionella.sk/ 

 

O spoločnosti Wilseko

Firma COMPREX-WILSEKO z Košíc je so svojím portfóliom služieb čistenia a dezinfekcie rozvodov vody pre priemyselné objekty, komunál aj domácnosti najväčšia spoločnosť v strednej Európe. Od roku 2014 sa orientuje na slovenský, český, poľský, maďarský a rakúsky trh. Ako jediná spoločnosť na Slovensku využíva na čistenie potrubí a rozvodov patentovaný systém COMPREX®  bez použitia chemikálií iba mechanicky s pomocou tlakovania a malého množstvo pitnej vody za minimálnej spotreby energií.

Hlavným cieľom spoločnosti Wilseko je byť zodpovedným partnerom v oblasti priemyslu, komunálu a dostupným partnerom v oblasti rodinných domov a domácností. Spoločnosť má aktuálne 15 zamestnancov. Viac o službách spoločnosti nájdete na Wilseko.sk.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol