Vo Zvolene a okolí bude séria podujatí k Medzinárodnému dňu lesov

20.03.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Zvolen 20. marca (TASR) – Národné lesnícke centrum (NLC) – Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky vo Zvolene pripravilo aj tento rok kampaň pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov, ktorý si pripomíname každoročne 21. marca. Témou aktuálneho 11. ročníka je Zdravé lesy pre zdravých ľudí.

"V tomto období sa zintenzívnia aktivity s cieľom zvýšenia povedomia o lesoch, ich ochrane a trvalo udržateľnom hospodárení v lesoch," informuje NLC. "Tohtoročná téma nesie v sebe posolstvá, ktoré upozorňujú na les ako dôležitý zdroj výživy, poskytujúci prírodné lieky proti rôznym chorobám a zohrávajúci významnú úlohu v boji proti klimatickej zmene. Čas strávený v lesoch zvyšuje pozitívne emócie a znižuje stres, krvný tlak, depresiu, únavu či úzkosť a napätie," približuje.

Tieto posolstvá budú lesní pedagógovia NLC komunikovať formou aktivít lesnej pedagogiky so žiakmi základných škôl, ale aj s predškolákmi počas tematicky zameraných programov v období od 15. do 24. marca vo Zvolene a okolí.

Pripravený metodický materiál uverejnený na stránke www.lesnapedagogika.sk môžu využiť všetci lesní pedagógovia zo štátneho podniku Lesy SR a ďalších lesníckych subjektov na celom Slovensku. "Medzinárodný deň lesov si pripomenieme aj formou príspevkov, ktoré budú postupne pribúdať v tomto období na sociálnej sieti s výzvou pre verejnosť na zapojenie sa k oslave tohto významného dňa formou aktivít prospešných pre les a prírodu," informuje NLC.

Medzinárodný deň lesov bol vyhlásený Organizáciou spojených národov v roku 2012 a jeho cieľom je poukázať na význam lesov, ochranu a udržateľný rozvoj všetkých typov lesov v prospech súčasných a budúcich generácií.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

22. marca - Jarné gaštanové piatky

Modrý Kameň, SNM - Múzeum bábkarskych kultúr a hračiek

23. marca - Zelený marec v Pezinku

Odstraňovanie čiernej skládky v meste Pezinok

23. marca - Vajnorská vínna muška

Ochutnávka vín od drobných vajnorských vinárov kaviareň Dobrá lipa