Lučenec: Mesto pristúpilo k rušeniu autobusových spojov a zvýšeniu cestovného

15.03.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Lučenec 15. marca (TASR) - V meste Lučenec dôjde od apríla k zmenám vo verejnej doprave, rušiť sa budú viaceré nevyužívané autobusové spoje a zvýši sa tiež cena cestovného. Návrh optimalizácie mestskej autobusovej dopravy schválili poslanci mesta na pondelňajšom (13. 3.) zasadnutí mestského zastupiteľstva. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Schválená optimalizácia počíta s rušením najmenej vyťažených spojov či s pozastavením linky medzi Rúbaniskom II a autobusovou stanicou počas letných prázdnin. Redukcia spojov sa dotkne štyroch z piatich existujúcich liniek mestskej autobusovej dopravy, ktorú v meste zabezpečuje spoločnosť SAD Lučenec.

Samospráva v rozpočte na rok 2023 vyčlenila na fungovanie mestskej autobusovej dopravy 500.000 eur, dopravca mal podľa mesta predložiť výšku predpokladanej straty na rok 2023 v sume približne 800.000 eur. Zvýšená cena má odzrkadľovať zvýšené výdavky spojené s krízou v oblasti energií či inflácie. Predpokladaný prínos prijatých zmien samospráva vyčíslila na približne 235.000 eur.

"Naším cieľom je mestskú autobusovú dopravu udržať v čo najvyššej kvalite, a preto je optimalizácia nevyhnutná. Jej fungovanie a čo najvyššie možné vyťaženie cestujúcimi zabezpečí zníženie počtu áut v uliciach mesta, čím sa odľahčí hustota premávky, zrýchli sa vyprázdňovanie križovatiek a dôjde aj k uvoľneniu parkovacích miest v určitých lokalitách," skonštatovala primátorka mesta Alexandra Pivková.

V rámci optimalizácie mestskej autobusovej dopravy v Lučenci dôjde tiež k zvýšeniu cestovného, ktorého výška sa nemenila od roku 2018. Dospelé osoby po novom zaplatia za cestovný lístok v hotovosti o 0,20 eura viac, pri použití dopravnej karty o 0,15 eura viac. Zvýši sa tiež poplatok za celosieťový lístok s platnosťou 30 dní, u dospelých z ôsmich na 11 eur.

Samospráva cestujúcim odporúča používať v autobusovej doprave mesačné lístky či dopravné karty a využívať tak zľavnené cestovné. "Podľa údajov vyplývajúcich z počtu prepravených osôb môžeme tvrdiť, že až približne 60 percent cestujúcich mestskou autobusovou dopravou v Lučenci nevyužíva dopravnú kartu," uviedlo mesto s tým, že vybaviť si ju je možné na lučeneckej autobusovej stanici.


 

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice