Kráľovská aleja v Čečejovciach
Turistickou atrakciou v obci Čečejovce pri Košiciach je Kráľovská aleja, ktorú tvorí osem drevených sôch stredovekých uhorských panovníkov.

28.01.2018 | Košický kraj | Autor: Ján Lašák

Návštevníci tak môžu v nadživotnej veľkosti obdivovať prvého uhorského kráľa Štefana I. (1000-1038), Ľudovíta I. Veľkého (1342-1382), Žigmunda Luxemburského (1387-1437) či Mateja Korvína (1458-1490).  Aleja sa začína v centre obce pri hlavnej ceste pri pamätníku obetí I. a II. svetovej vojny a pokračuje smerom ku kalvínskemu ranogotickému kostolu, ktorý je so stredovekými freskami ďalšou zaujímavou zastávkou pre turistov.

Sochy dopĺňajú informácie v slovenčine, maďarčine a angličtine o týchto kráľoch so zameraním na ich spojitosť s regiónom Abova. Ide o výsledok projektu z roku 2012, autormi sôch sú drevorezbári Ján Lukács z Moldavy nad Bodvou a Magdaléna Palenčárova z Čečejoviec.

                

FOTO: Na snímke drevená socha kráľa Mateja I. Korvína, pred kostolom Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku, v ktorej sú vzácne gotické fresky. Socha je súčasťou Kráľovskej aleje sôch Čečejovce. Celkom vľavo v pozadí je rímskokatolícky kostol. Čečejovce 26. januára 2018. FOTO TASR - Milan Kapusta.

"Sochy približujú panovníkov z piatich storočí. Pri výbere stvárnených panovníkov sme predovšetkým zohľadňovali ich spojenie s naším krajom a skutky, ktoré vykonali v jeho prospech,“ hovorí starosta Čečejoviec Július Pelegrin. Medzi sochami je napríklad aj v poradí tretí uhorský kráľ Aba Samuel (1041-1044), ktorý podľa legendy dal regiónu Abova jeho názov. 

Projekt v celkovej hodnote 17.000 eur podporil z programu Terra Incognita Košický samosprávny kraj. Aleju najprv tvorilo sedem kráľov, neskôr k nim pribudol aj sv. Štefan I. 

"Prispelo to ku zviditeľneniu obce a prilákaniu turistov. Tým, že to začína od hlavnej cesty, ľudia si to skôr všimnú, zastavia sa a idú si pozrieť sochy aj ranogotický kostol," skonštatoval starosta. Dodal, že za projektom bol nápad spisovateľa Slavomíra Szabóa z košickej literárnej spoločnosti Pravé orechové.

V Čečejovciach však majú na obdiv aj ďalšie drevené sochy. Pri vchode do rímskokatolíckeho kostola je to napríklad socha sv. apoštola Jána, pri základnej škole stojí "učiteľ národov" Ján Amos Komenský. Počas vianočného obdobia v obci pravidelne vystavujú veľký drevený betlehem z tvorby ďalšieho miestneho drevorezbára Františka Palenčára. 
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice