Cestári skontrolujú stav mostov v Prešovskom kraji

21.02.2023 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Archív TASR.

Prešov 21. februára (TASR) – Prešovskí krajskí cestári plánujú vykonať v tomto roku 1551 prehliadok mostov. Z toho 1235 bežných a 316 hlavných. Ako TASR informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, v rámci svojej činnosti vykonávajú aj mimoriadne prehliadky mostov.

"Pri bežných prehliadkach sledujú hlavne prevádzkyschopnosť a prevádzkovú spôsobilosť mosta. Pri hlavných prehliadkach detailne zhodnocujú stav jeho konštrukcie ako celku. Zároveň kontrolujú stav jednotlivých častí mosta a jeho zariadení z hľadiska zaťažiteľnosti, životnosti a funkčnosti mosta, ako súčasti cestnej komunikácie," uviedla Jeleňová.

Účelom prehliadok je podľa jej slov predovšetkým získavanie informácií o stavebno-technickom stave mosta a jeho súčastí. Na základe ich vyhodnotenia zamestnanci Správy a údržby ciest (SÚC) PSK plánujú údržbu, opravu alebo rekonštrukciu a prijímajú rozhodnutia o obmedzení premávky alebo uzávere.

"V prípade nepredvídaných okolností, napríklad záplav, zosuvov, havárií cudzích zariadení, to znamená potrubí umiestnených na moste, pri ktorých dôjde k poškodeniu, budú zamestnanci SÚC PSK vykonávať aj mimoriadne prehliadky," doplnila Jeleňová.

PSK disponuje najrozsiahlejšou mostnou sieťou spomedzi všetkých krajov na Slovensku. Aktuálne spravuje 1237 mostov, z ktorých 280 je súčasťou ciest druhej triedy a 957 súčasťou tretej triedy. Priemerný vek mostných objektov je 65 rokov.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice