Obnova vzácneho kostola v Zolnej finišuje

21.02.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Na snímke ranogotický Kostol Sv. Matúša v obci Zolná pri Zvolene. FOTO TASR - Jozef Poliak.

Zvolen/Zolná 20. februára (TASR) - Obnova vzácneho ranogotického Kostola sv. Matúša v Zolnej pri Zvolene speje po vyše desiatich rokoch ku koncu. Na kultúrnej pamiatke, ktorú v roku 2000 navštívil aj súčasný anglický kráľ Karol III., treba ešte opraviť a zrekonštruovať ochranné múry. Pre TASR to uviedol člen farskej rady zvolenskej farnosti Ján Čierny.

Práce na obnove kostola sa realizovali aj počas pandémie nového koronavírusu. "V roku 2020 boli vymenené drevené šindle na streche a osadené medené žľaby a zvody. Tie však boli onedlho odcudzené a nahradené pozinkovanými. Tým bola ukončená plánovaná rekonštrukcia kostola," vymenoval Čierny.

V roku 2021 sa zrealizoval prístupový chodník k vstupnému portálu kostola. Oprava ochranného múru okolo kostola je naplánovaná na tento rok. "Budú sa sanovať praskliny múru, vymenia sa drevené krovy a šindle nad ním. V roku 2022 sme požiadali Banskobystrický samosprávny kraj o dotáciu na tento účel vo výške 10.000 eur," pripomenul Čierny.

Kostol sa v uplynulých rokoch obnovoval z grantov Ministerstva kultúry SR, ako aj zo zbierky veriacich. Na reštaurátorský výskum, reštauračné a rekonštrukčné práce sa len od roku 2011 vynaložilo takmer 130.000 eur.

Ide o jednoloďový kostol, postavený v druhej polovici 13. storočia. V interiéri sa nachádzajú vzácne nástenné maľby datované do druhej polovice 14. storočia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice