V interiéri kúpeľov Grössling pokračujú búracie a prípravné práce

21.02.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke bývalé kúpele Grössling 19. októbra 2018 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann.

Bratislava 20. februára (TASR) - V interiéri zaniknutých kúpeľov Grössling v blízkosti Vajanského nábrežia a Kúpeľnej ulice v Bratislave, ktoré by sa mali po rekonštrukcii opäť sprevádzkovať, pokračujú búracie a prípravné práce. Hlavné mesto zároveň spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) a architektmi dolaďuje detaily. Bratislavský magistrát o tom informuje na sociálnej sieti.

"Kým v interiéri kúpeľov pokračujeme s búracími a prípravnými prácami, dolaďujeme všetky detaily tak, aby bol výsledok čo najkvalitnejší a najfunkčnejší," podčiarkuje hlavné mesto.

Obnova kúpeľov má do centra mesta priniesť vnútorné bazény, kaviareň, knižnicu či priestor pre deti, ale aj vonkajší bazén a sauny. Napríklad vonkajší bazén má byť čiastočne prestrešený, pričom má zostať výhľad na obnovený komín z roku 1914 i pôvodné historické parné kotly. "Podobnú architektúru mali napríklad rímske kúpele," podotýka mesto.

Súčasťou vnútornej zóny kúpeľov má byť okrem iného aj suchá sauna. Už v roku 1895 bol na tomto mieste podobný typ sauny – bola to tzv. teplovzdušná komora. Hneď vedľa by mala byť napríklad parná sauna. "Bude pokračovaním kúpeľného okruhu, keď človek ide postupne do bazénov najprv s teplotou 35 stupňov Celzia, potom 38 stupňov Celzia a do posledného bazéna so 40 stupňami Celzia a pokračuje ďalej do parného kúpeľa so 48 stupňami Celzia," približuje magistrát.

Budova mestských kúpeľov Grössling je ikonickou stavbou Bratislavy a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Postavili ju v roku 1895 a ako kúpele slúžila Bratislavčanom do roku 1994. Ide o jednu z posledných neobnovených národných kultúrnych pamiatok v centre Bratislavy. Spustenie prevádzky kúpeľov sa podľa pôvodných odhadov očakáva v roku 2026.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice