Na košickej SOŠ žiaci zo Slovenska i ČR súťažia v remeselných odboroch

14.02.2023 | Košický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Košice 14. februára (TASR) – Súťaž zručností pod názvom Podporujeme remeslá pripravila v utorok košická Stredná odborná škola (SOŠ) technická. Svoje sily a schopnosti v remeselných odboroch si prišli zmerať tímy zo siedmich stredných odborných škôl, okrem domácich aj žiaci z Popradu, Prešova, Spišskej Novej Vsi, Humenného, Kráľovského Chlmca a Ostravy.

Súťaž zahŕňa budúcich murárov, stolárov, tesárov, maliarov, vodárov - vodohospodárov, elektrotechnikov, vodoinštalatérov, krajčírky a krajčírov či študentov odboru ochrana osôb a majetku a mechanik hasičskej techniky. "Organizujeme súťaž, pretože chceme tých žiakov motivovať a vyhodnotiť, kto je najlepší v danom odbore. Ide nám o kvalitu, aby si žiaci uvedomili, že ten remeselník musí byť kvalitný odborník," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠ technická Ján Pituch.

Snahou akcie je podľa neho aj ukázať na potrebu zachovania remesiel a to, že remeselníci sú na trhu práce žiadaní. "Potrebné je ukázať iným školám, najmä základným, že treba podporovať remeslá, lebo majú svoj význam," dodal riaditeľ.

V každom odbore je členom poroty zároveň zástupca firmy alebo organizácie, s ktorou SOŠ spolupracuje a kde študenti absolvujú prax. Garantom súťaže je Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností a firma na výrobu stavebných materiálov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol