Pankuškové fašiangy v Krompachoch
Tradičné slovenské zvyky predstavujú v lyžiarskom stredisku Krompachy-Plejsy.

28.01.2018 | Košický kraj | Autor: Ján Lašák

Fašiangovú tradíciu priamo na lyžiarskom svahu ponúka festival Pankuškové fašiangy, ktorý sa počas tohto víkendu v rekreačnom stredisku Krompachy – Plejsy. Na návštevníkov čakajú folklórne vystúpenia, tradičné jedlá a domáce špeciality, zábavné súťaže či prehliadka fašiangových masiek. 

Na festivale nesmú chýbať zlato-hnedé šišky, ktoré v Krompachoch nazývajú pankušky. Práve gastronómia je hlavnou témou festivalu, prvého tohtoročného Top podujatia programu Terra Incognita.

 

             

FOTO: Pankuškové fašiangy v lyžiarskom stredisku Plejsy pri Krompachoch 27. januára 2018. FOTO TASR- František Iván.

"Najväčší jedáci sa tu môžu predviesť v súťaži v jedení pankušiek. Ten, kto ich zje najviac alebo za najkratší čas, sa nielen dosýta naje, ale získa aj odmenu," hovorí primátorka Krompách Iveta Rušinová.

Typickú zabíjačku a výrobu mäsových špecialít ponúknu hostia z Rumunska a česko-slovenský tím zložený zo zástupcov partnerských miest Rýmařov a Krompachy.

V programe sú početné folklórne a hudobné skupiny, medzi ktorými sú aj finalisti televíznej šou Zem spieva – spevácka skupina Šafolka.

              

FOTO: Pankuškové fašiangy v lyžiarskom stredisku Plejsy pri Krompachoch 27. januára 2018. FOTO TASR- František Iván.

Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku podujatia programu Terra Incognita sú pestrým žánrovým mixom a návratom k tradíciám predkov, ktoré už často môžu upadať do zabudnutia.

"So zimou sa mnohým z nás neodmysliteľne spájajú fašiangy, ale aj zabíjačka a sladké šišky pripomínajúce bezstarostné detské časy. Mňa ako nadšenca snowboardingu osobitne teší, že Pankuškové fašiangy spájajú tieto gastronomické zvyky so športom na snehu," uviedol.

 

               

FOTO: Pankuškové fašiangy v lyžiarskom stredisku Plejsy pri Krompachoch 27. januára 2018. FOTO TASR- František Iván.

Lyžiarske trate v Plejsoch sú homologizované pre slalom, obrovský slalom a super obrovský slalom a niekoľkokrát boli dejiskom pretekov Európskeho pohára. Okrem toho sa stredisko nachádza blízko dvoch turistických atraktivít Svetového dedičstva UNESCO – Spišského hradu a Kostola Ducha Svätého v Žehre. Práve spojenie týchto faktorov a fašiangových tradícií je dôvodom, pre ktorý je podujatie aj v roku 2018 vo výbere Top podujatí regiónu.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava