Obyvatelia Nitry a Handlovej odovzdali tisícky kilogramov kuchynských olejov

16.01.2023 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Nitra 16. januára (TASR) - Obyvatelia Nitry v priebehu minulého roka odovzdali takmer 4000 kilogramov použitého kuchynského oleja. Mesto na jeho zber využíva sivé 120-litrové nádoby.

Tie sú v súčasnosti rozmiestnené v 40 lokalitách, okrem Starého Mesta aj na sídliskách i v okrajových mestských častiach Nitry. "Použitý jedlý olej alebo tuk treba do určených nádob vkladať v nepriepustných nádobách z PET materiálu. Maximálny objem obalu je do desať litrov, musí byť riadne uzavretý, čistý a neporušený," upozornil magistrát.

Podľa mestského úradu je zber použitých kuchynských tukov pre životné prostredie veľmi dôležitý. "Olej vyliaty do odtokov v domácnostiach upcháva kanalizáciu, láka hlodavce a spôsobuje problém aj pri čistení odpadových vôd. Únik živočíšnych tukov a rastlinných olejov do vody má rovnaké alebo podobné ničivé účinky na vodné prostredie ako ropné oleje," pripomenul referent pre odpadové hospodárstvo Martin Pavelka.

V Handlovej za minulý rok vytriedili 1500 kg použitého oleja

Handlová 16. januára (TASR) - Zberová spoločnosť za minulý rok vytriedila v Handlovej 1500 kilogramov použitého oleja, ktorý Handlovčania odovzdali do nádob. Jeden obyvateľ tak dokázal vyseparovať za rok 1,3 kilogramu tejto suroviny. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Použitý olej zbierajú v Handlovej rok, pričom v meste rozmiestnili 33 kontajnerov na ich zber. Najviac kilogramov zozbierala spoločnosť zo sídlisk, kde je najvyššia koncentrácia obyvateľov," priblížila Paulínyová.

V zbere novej komodity Handlová síce podľa nej nie je najhoršia, ale sedem percent je málo. "Myslím si, že problémom u nás môže byť aj donášková vzdialenosť. Potrebovali by sme rozšíriť počet stojísk s kontajnermi na túto komoditu. Čím bližšie bude kontajner k ľuďom, tým viac budú ľudia motivovaní triediť," ozrejmil Peter Kerata z referátu ochrany prírody a krajiny mestského úradu.

Ďalším problémom je podľa neho nedisciplinovanosť obyvateľov, okrem plastových fliaš s použitým kuchynským olejom sa v kontajneroch totiž našiel aj odpad, ktorý tam nepatrí.

V tomto roku plánuje zberová spoločnosť spustiť v meste i informačnú kampaň. Cieľom osvety bude predovšetkým vysvetliť ľuďom, čo spôsobujú oleje životnému prostrediu. Vyzbieranú komoditu používajú na výrobu bio paliva.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice