Obec Jasov chce odstrániť nelegálne skládky
Projekt má stáť zhruba päť miliónov eur.

03.01.2023 | Košický kraj | Autor: D.Semanová

Ilustračné foto: Archív TASR.

Jasov 3. januára (TASR) - Obec Jasov v okrese Košice-okolie vyhlásila verejné obstarávanie na sanáciu nelegálnej skládky. Celková odhadovaná hodnota zákazky predstavuje takmer 4,84 milióna eur bez DPH. Odstránených by malo byť zhruba 16.500 ton odpadu. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

"V rámci zákazky sa bude realizovať sanácia nelegálnych skládok v obci z lokalít s prítomnosťou marginalizovanej rómskej komunity," uvádza sa v oznámení. V katastrálnom území obce sa nachádza viacero miest s nezákonne umiestneným odpadom. Podľa štúdie k zákazke predstavuje rozloha plochy s odpadom 37.290 štvorcových metrov, z toho je 29.000 v koryte a na brehoch rieky Bodva.

Obec pripomína, že skládky predstavujú ekologickú záťaž a environmentálne riziko. "Existencia skládok má negatívny vplyv nielen na samosprávu, ale aj na jej životné prostredie a obyvateľov, keďže spôsobuje zvýšenú prašnosť znepríjemňujúcu život obyvateľov, spôsobujú ekologickú a ekonomickú ujmu pre obec, znečistenie pôdy, vody a ovzdušia, znižujú kvalitu života obyvateľov," dodáva.

Projekt má byť financovaný z fondov Európskej únie. Súčasťou zákazky je okrem iného aj zriadenie dočasnej prístupovej komunikácie z cestných panelov. Ponuky možno predkladať do 8. februára.


 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava