Novinkou v TTSK sú predplatné cestovné lístky na prímestskú dopravu

02.01.2023 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Ilustračné foto: Archív TASR.

Trnava 2. januára (TASR) - Cestujúci v prímestskej autobusovej doprave v Trnavskom kraji majú k dispozícii od 1. januára nový druh cestovných lístkov. Ide o predplatné cestovné lístky, ktoré sú výhodnejšie najmä pre pravidelných cestujúcich. TASR o tom informoval odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Súčasne vstúpila do platnosti aj zonácia kraja a aktualizovaná tarifa jednorazových cestovných lístkov. Podrobnosti a informácie o uvádzacích zľavách nájdu cestujúci na novom webe www.cestujlahko.sk.

"Popri modernizácii vozidlového parku robíme ďalšie z krokov, ktorými chceme zvýšiť podiel cestujúcich verejnou dopravou, ktorá je ekonomickejšia aj ekologickejšia ako individuálna automobilová doprava. Prinášame preto moderné a osvedčené riešenie v podobe zavedenia predaja predplatných cestovných lístkov. V prvom roku od ich zavedenia sú dostupné s uvádzacou zľavou," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Predplatný cestovný lístok je možné zakúpiť na sedem, 30, 90 alebo 365 dní. Počas prvého roka je dostupný aj 180-dňový predplatný lístok pre študentov za špeciálnu cenu. Nosičom elektronického lístka je aktuálne funkčná dopravná čipová karta, na ktorú sa dá predplatný lístok kúpiť online na stránkach dopravcov alebo v ich predajniach. K aktivácii lístka dôjde po priložení karty k snímaciemu zariadeniu v autobuse. Opakovaný nákup lístkov bude možný aj priamo u vodiča autobusu.

Okrem časovej platnosti lístkov si cestujúci vyberajú aj tarifné zóny, v rámci ktorých cestujú. Zoznam zón a v nich ležiacich zastávok je zverejnený na www.cestujlahko.sk. K dispozícii je aj celosieťový lístok, na ktorý je možné cestovať neobmedzene na všetkých linkách. V ponuke je základný, zľavnený a aj prenosný lístok. Prenosný nie je viazaný na konkrétneho cestujúceho, a teda je vhodný pre rodiny alebo pracovné kolektívy.

Súčasne so zavedením predplatných lístkov dôjde aj k zvýšeniu cien jednorazových cestovných lístkov platených v hotovosti o 20 percent. Pri platbách z čipovej karty je stanovená fixná zľava vo výške 0,15 eura. Tarifa bola naposledy zvyšovaná v roku 2011, teda pred viac ako 11 rokmi, v dôsledku čoho ceny lístkov už dlho nezodpovedajú nákladom.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice