V Hriňovej zatiaľ necítia zvýšený príjem psov po Vianociach

27.12.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Hriňová 27. decembra (TASR) - Odchytové koterce so psami v Hriňovej v Detvianskom okrese zvýšený príjem opustených psov po Vianociach zatiaľ nepocítili. Pre TASR to uviedla dobrovoľníčka Mia Takáč s tým, že počas sviatkov však mali šesť psov, ktoré sa svojim majiteľom stratili, a jeden z nich útek neprežil.

Pripomenula, že momentálne je väčší problém s hlukom, ktorý spôsobujú petardy a ohňostroje, ktoré zvieratá rušia a boja sa ich. Pokojná situácia v kotercoch po Vianociach sa tak môže zmeniť počas Silvestra. "A potom aj v lete, keď sa u psov prejaví puberta a krásne vianočné šteniatka začnú vyvádzať. Až vtedy väčšinou prídu o domov," podotkla s tým, že príjem psov do kotercov a útulkov po sviatkoch nie je taký veľký, ako ho spoločnosť opisuje. "Ľudia už asi konečne začali chápať, že pes nie je vhodný dar," zdôraznila.

Dobrovoľníčka doplnila, že na skrotenie zvierat počas týchto dní používajú kvapky. "Vnútorne ich upokoja, zaberá to. Inak ich, žiaľ, nemáme ako chrániť. Ak nevybavíme dočasnú starostlivosť v rodine, čo je s veľkými psami problém, tak to musia pretrpieť," konštatovala s tým, že počas jej pôsobenia pri psoch úmrtie zvieraťa počas silvestrovskej noci neevidujú. "Naše koterce sú mimo mesta, takže hluk nie je až tak počuť. Samozrejme, ozvena je, hory to však tlmia," zhrnula.

Pred Vianocami našli svoj domov dva psy, v súčasnosti sú na adopciu ďalšie dva. "Jedného sme našli hodeného na poli. Ďalší potrebuje pre svoj život pokoj, keďže ho poznačila jeho zlá minulosť," spresnila.

Miesto pre túlavé a týrané psy je v areáli technických služieb v Hriňovej a prvé koterce vznikli z vyradenej autobusovej zastávky. Deky a plachty v súčasnosti zvieratá nepotrebujú, sklady im darcovia naplnili pred Vianocami. Zbierať ich podľa dobrovoľníčky budú až v novom roku.

Záujemcovia, ktorí by si chceli zobrať psa do dočasnej starostlivosti, sa môžu ozvať na e-mailovú adresu odchytovekotercehrinova1@gmail.com alebo na telefónne číslo +421 940 246 703.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol