Bratislavské mestské časti už vytriedili vyše 3600 ton kuchynského bioodpadu

21.12.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Bratislava 21. decembra (TASR) - V Bratislave sa do zberu kuchynského bioodpadu, ktorý spustili už vo všetkých mestských častiach, podarilo zapojiť 90 percent domácností rodinných domov a zhruba 56 percent pri bytových domoch. Tento druh odpadu triedi už viac ako 140.000 domácností. Vytriedili už viac ako 3600 ton odpadu. Snahou mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v roku 2023 bude zvýšiť počet zapojených domácností.

"Projekt bol pre OLO logisticky aj komunikačne najväčšou výzvou tohto roka. Aj vďaka pozitívnemu a zodpovednému prístupu obyvateľov sa nám podarilo túto výzvu zvládnuť a systém zberu úspešne zaviesť," skonštatoval predseda predstavenstva OLO Ivan Sokáč.

Od zavedenia projektu v októbri 2021 do konca novembra 2022 vyzbierali obyvatelia viac ako 3600 ton kuchynského bioodpadu. Mestská organizácia predpokladá, že do konca tohto roka prekročia hranicu 4000 ton. Z doterajších analýz kuchynského bioodpadu a zmesového komunálneho odpadu podľa OLO vyplýva, že obyvatelia hlavného mesta pristupujú k triedeniu zodpovedne. Napríklad v Lamači, v prvej zapojenej mestskej časti, prítomnosť odpadu z kuchýň v zmesovom komunálnom odpade výrazne klesá.  

Bratislava má podľa zákona povinnosť na svojom území zaviesť oddelený zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu z domácností, a to najneskôr do 1. januára 2023.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava