Nová zberateľská minca je venovaná architektovi D. S. Jurkovičovi 
Kremnická mincovňa pripravila pre zberateľov ďalšiu striebornú mincu.

04.07.2018 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Vodnáková

Minca je venovaná 150. výročiu narodenia významného slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča, ktorý je autorom Mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle či vrcholnej stanice lanovky na Lomnickom štíte.

Víťazný návrh autora Karola Lička vzišiel z verejnej anonymnej súťaže, v ktorej odborná komisia vyberala spomedzi 21 výtvarných prác od 16 autorov. "Jeho návrh komisiu presvedčil výtvarným spracovaním, kvalitou portrétu a najmä kvalitou celého kompozičného riešenia reverzu. Komisia považovala za veľmi vyvážené reliéfne portrétne stvárnenie v symbióze s písmom, ktoré rešpektuje dobový secesný charakter," uviedol Milan Kubík z Mincovne Kremnica, š. p.

Averz zobrazuje dve ikonické diela Jurkovičovej medzivojnovej tvorby - Mohylu M. R. Štefánika na Bradle a vrcholovú stanicu lanovky na Lomnický štít. "Obe diela v sebe spájajú vrcholné hodnoty architektúry zo stránky monumentálno-symbolickej a konštrukčno-technickej," podotkol Kubík. 

Pri príležitosti prvého dňa predaja tejto mince organizuje Mincovňa Kremnica v spolupráci s mestom Skalica tradičné podujatie, počas ktorého mincu predstavia zástupcovia týchto inštitúcií. Slávnostný prvý deň predaja sa uskutoční 10. júla o 13. h v Dome kultúry v Skalici. 

Dušan Samuel Jurkovič bol slovenský architekt, dizajnér a etnograf. Narodil sa v roku 1868 v myjavskej mestskej časti Turá Lúka a zomrel ako 79-ročný v roku 1947 v Bratislave. Staviteľský odbor študoval na viedenskej štátnej škole remesiel. Pôsobil v ateliéroch u architektov B. Bullu a M. Urbánka, kde sa zdokonalil v architektúre. Po prvej svetovej vojne navrhol prvé montované domy, ktorými sa snažil riešiť problémy slovenského stavebníctva.

Dušan Jurkovič ako architekt nadviazal na európske trendy a cieľavedome zužitkoval ľudovú architektúru, vďaka čomu je považovaný za zakladateľa modernej slovenskej architektúry. Medzi jeho návrhy, projekty a diela patria stanice lanovej dráhy na Lomnický štít, kostol sv. Cyrila a Metoda v Bratřejove, Kúpele a hotel v Luhačoviciach, známe drevené stavby - Pustevny neďaleko Radhoště, Spolkový dom v Skalici, Dom Boženy Němcovej v Jičíne, Mohyla M. R. Štefánika na Bradle a mnohé ďalšie. 

V roku 1946 mu udelili titul národný umelec a na jeho počesť sa od tohto roku udeľuje Cena Dušana Jurkoviča ako najstaršie architektonické oceňovanie na Slovensku.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice