Obnovený dom v Lišove sa stal novým informačným bodom regiónu Hont

20.12.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Na snímke záber na obec Lišov 15. júna 2018. FOTO TASR - Jozef Poliak.

Lišov 20. decembra (TASR) - V obci Lišov v okrese Krupina zriadili regionálny informačný bod spojený s kaviarňou. Nachádza sa v obnovenom dome z roku 1887. Za obnovou stojí občianske združenie Lišov Múzeum.

"Dom z roku 1887, ktorého rekonštrukciu sme práve ukončili, bude slúžiť ako malé informačné centrum a kaviareň. Poskytne návštevníkom informácie o regióne Hont a bude slúžiť aj na prezentáciu prírodného staviteľstva a tradičnej architektúry. Pri rekonštrukcii boli použité pôvodné materiály ako je hlina, kameň a drevo. Zároveň rekonštrukcia slúžila aj ako ukážka prírodného staviteľstva pre miestnych a zahraničných, dobrovoľníkov, študentov, lektorov," uviedol zakladateľ občianskeho združenia Lišov Múzeum Jakub Dvorský.

Projekt vybudovania informačného bodu a malej kaviarne bol podporený sumou 10.000 eur Rozvojovou agentúrou BBSK cez členský príspevok v Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko.

"Predstavitelia združenia Lišov Múzeum dokázali doslova rozprúdiť život v Lišove, vďaka ich aktivitám sem smerujú dokonca návštevníci zo zahraničia. Preto pri tomto projekte niet pochýb, že finančná podpora smerovala do zmysluplnej aktivity, ktorá má význam nielen pre obec, ale aj pre celý región," uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter.

"Prítomnosť Galérie masiek a aktivity občianskeho združenia Múzeum Lišov rozširujú možnosti trávenia času v regióne. Zároveň dochádza k prepojeniu s už existujúcimi informačnými bodmi v Krupine a v Dudinciach, čo verím, povedie k lepšiemu poskytovaniu najmä informačných služieb návštevníkom a zvýši sa záujem návštevníkov o spoznávanie tohto krásneho regiónu," uviedol Jiří Pěč z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko, podľa ktorého práve región Hont dlhodobo vykazuje najväčší počet ubytovaní v rámci Banskobystrického kraja.

Združenie Lišov Múzeum už od svojho vzniku v roku 2015 pôsobí ako inovatívna komunitná organizácia. V areáli múzea zriadilo Lišovský dom, repliku keltského obydlia a Galériu masiek, v ktorej sa nachádza malý obchodík s výrobkami od miestnych remeselníkov, umelcov, farmárov. Združenie uplatňuje vo svojich aktivitách princípy udržateľnosti, čo znamená využívanie miestnych materiálov, miestnych zručností a vytváranie miestnych produktov a hodnôt.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača