Publikácia o zbierkach Baníckeho múzea vyšla aj v maďarskom jazyku

15.12.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke Banícke múzeum v Rožňave. Archív TASR.

Rožňava 15. decembra (TASR) – Publikácia Zo zbierok Baníckeho múzea v Rožňave, ktorú inštitúcia vydala minulý rok, bude dostupná aj v maďarskom jazyku. Knihu prezentujúcu najvzácnejšie exponáty z 11 fondov múzea za účasti autorov a prekladateľky slávnostne predstavia v utorok (20. 12.). TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Mária Venenyová.

"Banícke múzeum v Rožňave spravuje takmer 40.000 zbierkových predmetov, ktoré sú prezentované v stálych expozíciách múzea, na krátkodobých tematických výstavách, alebo sú uložené v depozitárnych priestoroch," uviedol riaditeľ múzea Pavol Lackanič. Ako dodal, publikácia bližšie predstavuje 29 najvzácnejších exponátov a tvorili ju pracovníci múzea v spolupráci s odborníkmi jednotlivých vedných odborov.

Publikáciu Zo zbierok Baníckeho múzea v Rožňave vydalo múzeum vlani. Aktuálne sa ju vďaka finančnej podpore Fondu na podporu kultúry národnostných menšín podarilo preložiť aj do maďarského jazyka pod názvom A Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményei.

"Odborná literatúra podobného typu v maďarskom jazyku je mimoriadne dôležitá pre naše múzeum, keďže pôsobíme v národnostne zmiešanom prostredí, kde je o to veľký záujem," skonštatovala vedúca propagačného oddelenia múzea Gabriella Badin.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava