Život v srdci Drotárie predstaví v Budatínskom hrade výstava aj publikácia

12.12.2022 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Žilina 11. decembra (TASR) - Výstavu Život v srdci Drotárie sprístupnia vo štvrtok (15. 12.) v Drotárskom pavilóne Budatínskeho hradu v Žiline. Považské múzeum zároveň uvedie do života publikáciu Život v srdci Drotárie (Vplyv drotárstva na spôsob odievania v obciach Veľké Rovné a Dlhé Pole). TASR o tom informovala hovorkyňa Považského múzea Magdaléna Lacková.

Doplnila, že výstava predstaví návštevníkom viac ako 80 odevných zbierok pochádzajúcich takmer výlučne z fondov Považského múzea. "Najstaršie archaické exponáty sú z konca 19. storočia a zdobené jemnou výšivkou hodvábnou priadzou. Výstava priblíži nielen tradičné odevné diely, ale najmä tie, ktoré pod vplyvom drotárstva veľmi rýchlo prijali mestské trendy v obliekaní a vyznačovali sa nielen nevšedným materiálom, ale i výzdobnými prvkami. Inštaláciu vhodne doplnia zaujímavé drotárske výrobky a historické zbierky súvisiace s úpravou odevu," priblížila autorka publikácie, etnologička Katarína Kendrová.

Publikáciu venovanú odevnej kultúre najvýznamnejších drotárskych centier severozápadného Slovenska sa podarilo vydať vďaka podpore Fondu na podporu umenia. "Sumarizuje poznatky získané priamym výskumom v teréne, štúdiom hmotných dokladov uložených v zbierkových fondoch Považského múzea, Slovenského národného múzea v Martine a tých, ktoré sa nachádzajú v súkromnom vlastníctve obyvateľov pochádzajúcich z oboch obcí," uviedla hovorkyňa múzea.

Pri tvorbe čerpala autorka tiež zo starších výskumných projektov a z informácií v odbornej literatúre či v dobovej tlači. "Textovú časť obohacuje rozsiahly súbor fotografií pôvodných odevných súčastí, dobových snímok zámožných majstrov a ich rodín, ale aj umeleckých vyobrazení drotárov. Problematika je tak predstavená v ucelenej podobe cez spomienky pamätníkov, dostupné písomné pramene, a najmä autentické zbierkové predmety," vysvetlila Kendrová.

Výstava bude pre verejnosť prístupná do 15. júna 2023 v čase bežných otváracích hodín.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol