Živý orloj stvárnili folkloristi z T. Stankoviec v historickej zvonici

12.12.2022 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Na snímke členovia Folklórneho súboru Rozvadžan počas vystúpenia pri zvonici v obci Trenčianske Stankovce, 11. decembra 2022. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.

Trenčianske Stankovce 11. decembra (TASR) - Živý orloj stvárnili v nedeľu folkloristi z Folklórneho súboru (FS) Rozvadžan v Trenčianskych Stankovciach. V historickej zvonici z 19. storočia sa postupne zjavili 12 apoštoli v podaní členov súboru.

"Zvon k svätému Martinovi ohlasoval sviatky, požiare, povodne. Bolo to znamenie jednotlivých katastrof. A, samozrejme, zvonilo sa ráno, na obed, večer," pripomenul históriu zvonice člen FS Rozvadžan Ján Sedláček.

Program Vianočného stretnutia pozostával podľa členky súboru Zuzany Bučkovej z vinšov, ktoré sú známe v Trenčianskych Stankovciach. "Takisto z kolied, ktoré predstavili folkloristi a deti z detského folklórneho súboru Lampášik. Videli sme aj ukážku štedrej večere a čo počas nej nesmelo chýbať na stole v rodinách. Bola to modlitebná knižka, sviečka a Biblia," priblížila Bučková.

Vianočné menu v Trenčianskych Stankovciach bolo rôzne. "U nás nesmela chýbať hrachová polievka, rybacia polievka, ktorú robila moja babka s mliekom. Ďalej ryba a posúch alebo tvarohový koláč. Darčeky boli v minulosti oveľa skromnejšie. Ale nechýbala v nich láska a dávali všetko, čo mohli," dodala Bučková.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice