Odovzdali certifikát pre Skalický rubín
Európska ochranná známka pôvodu vína je už v Skalici.

26.01.2018 | Trnavský kraj | Autor: Ján Lašák

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná odovzdala Certifikát Chránené označenie pôvodu v Európskej únii za Skalický rubín. Certifikát odovzdala ministerka predsedovi občianskeho združenia Vínna cesta Záhorie Ľudovítovi Bráneckému. Práve toto združenie iniciovalo v roku 2010 kroky, aby Skalický rubín získal tento certifikát.

„Certifikované označenie pôvodu je naozaj niečo, čo si zaslúži našu pozornosť. Produkcia vína a hrozna súvisí s týmto regiónom. A starostlivosť o hrozno a víno dáva tomuto regiónu veľký punc. Dôležitá je aj krajinná tvorba, ktorá je s tým spojená. Veď Skalické búdy sú veľmi známe už niekoľko storočí. Niektoré z tých najstarších majú aj 300 rokov,“ povedala k udeleniu certifikátu Matečná.

„Máme strašne veľa pracovitých ľudí, ktorí niečo pre túto republiku, pre jej budúcnosť tvoria. Ani snaha o získanie certifikátu nebola pre nás. Robili sme to preto, že sa za tých sto rokov histórie Skalického rubínu patrí našim predkom poďakovať. Aby sme posúvali ďalej to, čo vytvorili kedysi,“ povedal po prijatí certifikátu Bránecký.

Chránené označenie pôvodu v Európskej únii, ktoré zabezpečuje vysoký stupeň ochrany takejto značky, neobmedzuje jeho výrobcov pri jej používaní, pokiaľ dodržujú schválenú špecifikáciu, ktorá je uverejnená a všetkým dostupná na úrovni európskych právnych predpisov, spresnil predseda združenia.

Skalický rubín musí byť vyrobený len z hrozna dopestovaného na presne ohraničenom katastrálnom území mesta Skalica a hranicami katastrálnych území obcí Mokrý Háj, Popudinské Močidľany, Prietržka, Radošovce a Vrádište.

autor: TASR

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice