Dobrovoľníci zachránili historickú alej z 18. storočia vo Vištuku

21.11.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Bratislava/Vištuk 20. novembra (TASR) - Dobrovoľníci zachránili historickú alej z 18. storočia vo Vištuku (okres Pezinok). Podarilo sa im to v rámci projektu Vištucké lipky, ktorý zahŕňal výsadbu 136 mohutných líp a ošetrenie 22 starých ovocných stromov. Projekt, ktorý vznikal dva roky, dokončili začiatkom novembra.

S nápadom zachrániť prastarú alej prišiel študent Sokratovho inštitútu Marek Ochaba v rámci svojho študentského projektu. "Alej bola za obcou Vištuk už v časoch Uhorska a prežila najrôznejšie štátne zriadenia, totalitné režimy aj obe svetové vojny. V posledných desaťročiach sme však boli svedkami toho, ako sa nám pred očami postupne strácala," približuje Ochaba.

Obnova vištuckej aleje sa počas dvoch rokov stala podľa neho príkladom spolupráce občianskej verejnosti, odborníkov, podnikateľov, miestnej a krajskej samosprávy, ako aj štátnych orgánov. Podľa neho tým pomohli zveľadiť regionálne kultúrne dedičstvo.

Na stromy prispeli finančne prevažne obyvatelia západného Slovenska, ktorí vo verejnej zbierke na záchranu aleje vyzbierali viac ako 9000 eur. Každá z nových líp má pritom svoju adoptívnu rodinu alebo spoločenskú organizáciu, ktorá prispela na svoj strom. Darcovia stromy nielen zasadili, ale sa aj o nich starajú.

Projekt Vištucké lipky realizovalo občianske združenie (OZ) Za zelený Vištuk v spolupráci s obcou Vištuk. Finančne ho podporili viaceré organizácie a inštitúcie.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava