Mesto Levice využilo akustickú tomografiu na zhodnotenie poškodenia stromov

18.11.2022 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Levice 17. novembra (TASR) – Mesto Levice pokračuje v hodnotení prevádzkovej bezpečnosti vybraných drevín pomocou akustického tomografu. Cieľom je určiť rozsah poškodenia vytypovaných stromov a po zanalyzovaní výsledkov a zvážení všetkých možností zvoliť vhodný spôsob ich ošetrenia, informovala radnica. Kontrolované boli lipy, pagaštany, topoľ a breza. Podľa predbežných výsledkov je z 11 hodnotených stromov potrebné zlepšiť prevádzkovú bezpečnosť piatich jedincov.

Akustickú tomografiu využila samospráva už v minulom roku. Práce vykonal rovnako ako v tomto roku Ústav ekológie lesa Slovenskej akadémie vied. Touto prístrojovou metódou bolo vlani zhodnotených 130 vytypovaných jedincov na frekventovaných miestach, ktoré boli následne ošetrené či v nevyhnutných prípadoch odstránené.

Akustická tomografia je nedeštruktívna metóda, ktorou sa zisťuje prítomnosť a rozsah uzatvorených dutín v kmeňoch. Niektoré defekty stromov sa nedajú zistiť vizuálne, preto je potrebné doplniť vizuálne hodnotenie drevín o prístrojové metódy (rezistograf, ťahové skúšky, akustická tomografia). Po zistení rozsahu skrytých defektov je možné navrhnúť buď vhodné arboristické zásahy, alebo v nutnom prípade pristúpiť k výrubu poškodených stromov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol