V Revúcej a R.Sobote zmapovali desiatky pamiatok z obdobia socializmu

15.11.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: L.Mužla

Na snímke z 21. decembra 2021 postava Olejkára na Námestí slobody v Revúcej. FOTO TASR - Lukáš Mužla.

Revúca 14. novembra (TASR) – Takmer tri desiatky umeleckých diel z obdobia socializmu v Rimavskej Sobote a 45 diel z rovnakého obdobia v Revúcej sa doposiaľ podarilo zdokumentovať v rámci projektu veľkého mapovania umenia v Gemeri a Malohonte. Mapovanie realizujú od októbra odborníci na umenie Gabriela Garlátyová a Mátyás Zagiba, spoločne so študentmi z Fakulty umení Technickej univerzity Košice.

Ako pre TASR uviedol hovorca projektu Mesto kultúry Revúca 2022 Martin Pižem, v Revúcej sa zdokumentovali aj diela, na ktoré na základe výzvy dala tip verejnosť. "Takých bolo približne 20," podotkol Pižem. Podľa neho všetci, ktorí sa na mapovaní podieľajú, boli nadšení stavom a kvalitou týchto diel, ktoré sa dodnes nachádzajú vo verejnom priestore v Revúcej.

Zmapovať sa podľa neho doposiaľ podarilo najmä rôzne sochy, plastiky, mozaiky i reliéfy. Odborníci spolu so študentmi budú v dokumentovaní pokračovať do konca roku, pri čom ich z väčších miest ešte čaká Hnúšťa, Tisovec a Rožňava.

Tipy na umelecké diela môže i naďalej dávať aj verejnosť. "Po umeleckých dielach môže pátrať na námestiach, uliciach, budovách, ale aj v interiéroch škôl, úradov, obradných sál, jedální, fabrík či v iných verejných priestoroch," vymenoval Pižem.

Výsledkom spoločného snaženia bude tlačená mapa so zabudnutými, respektíve málo známymi umeleckými dielami Gemera a Malohontu z obdobia socializmu, ktoré doposiaľ neboli súhrnne zmapované.

Viac informácií o aktivite môže verejnosť nájsť na webovej stránke projektu Prepni na Revúcu. Podujatie z verejných zdrojov pre združenie Centrum architektúry podporil Fond na podporu umenia.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice