Lávka medzi Štrkovcom a Šípkom v Partizánskom už slúži verejnosti

14.11.2022 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Partizánske 14. novembra (TASR) - Lávka ponad rieku Nitra medzi sídliskami Šípok a Štrkovec v Partizánskom už slúži verejnosti. K jej rekonštrukcii pristúpilo mesto v auguste pre jej zlý technický stav, za práce zaplatilo 160.000 eur. Stavbu odovzdalo do užívania koncom minulého týždňa.

"Pôvodnú lávku cez rieku Nitra vybudovali v 80. rokoch minulého storočia a tomu zodpovedal aj jej technický stav. Železobetónová mostovka a zábradlie boli už na hranici životnosti, a preto dalo mesto v roku 2019 vypracovať diagnostiku nosnej konštrukcie lávky," spomenul primátor Jozef Božik.

Diagnostika podľa neho jasne preukázala rozsiahle poškodenia konštrukcie, preto mesto dalo vypracovať projektovú dokumentáciu a na základe projektovej dokumentácie vyhlásilo verejné obstarávanie na rekonštrukciu.

Verejné obstarávanie na dodávateľa prác realizovala samospráva ešte vlani, víťazný uchádzač však od zmluvy pre problémy s debnením odstúpil. Novú súťaž zabezpečila radnica tento rok, pre nárast cien stavebných materiálov musela aj v rozpočte zvýšiť prostriedky na rekonštrukciu lávky.

"Z pôvodnej konštrukcie lávky zostali iba podperné železobetónové piliere a oceľové valcované nosníky. Nová je mostovka, zábradlia, mostné uzávery, oporné múriky, uloženie lávky a spevnenie obidvoch brehov dlažbou z lomového kameňa pod lávkou na obidvoch stranách," priblížil Božik.

Lávka je podľa neho dlhá 43 metrov a široká 3,5 metra, čo je o pol metra viac ako pôvodná konštrukcia. Pohybovať sa tak na nej budú môcť chodci i cyklisti. Nové oceľové zábradlia sú vysoké 1,3 metra, aby vyhovovali cyklistickým normám.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol