V Kokave nad Rimavicou odhalili bustu D. Bancíkovej

14.11.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke obec Kokava nad Rimavicou. Archív TASR.

Kokava nad Rimavicou 13. novembra (TASR) – V Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár v nedeľu odhalili bustu prvej slovenskej evanjelickej farárke, spisovateľke a bojovníčke za práva žien Darine Bancíkovej. TASR o tom informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

Pripomenula, že bronzová busta na žulovom podstavci bude pred evanjelickým kostolom v Kokave nad Rimavicou navždy pripomínať významnú rodáčku. Busta je dielom akademického sochára Petra Mészároša. Spresnil, že na nej pracoval asi tri mesiace a predlohou mu bolo osem až desať portrétov. "Vymodeloval som jej mierny úsmev, aby pôsobila pozitívne. To ju vystihovalo aj počas jej života, ktorý nebol vôbec jednoduchý, no bojovala s ním s optimizmom a veselosťou ducha," povedal.

Darina Bancíková (1922 – 1999) sa narodila ako vnučka významného evanjelického farára Samuela Bancíka v Kokave nad Rimavicou, kde je aj pochovaná. Počas svojho života vystriedala množstvo pôsobísk. Totalitným režimom bola prenasledovaná a väznená za svoju vieru. Odsúdili ju na 14 mesiacov väzenia a päť rokov zákazu činnosti za podkopávanie republiky. Po prepustení z väzenia pracovala ako referentka v Slovenskej štátnej poisťovni, štátny súhlas na vykonávanie duchovenskej činnosti opätovne dostala až v roku 1968.

Podujatie sa uskutočnilo pri príležitosti 100. výročia narodenia Bancíkovej.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava