Z grantovej výzvy získalo 21 projektov na výsadbu stromov vyše 55.000 eur

10.11.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Ilustračné foto: Archív TASR.

Banská Bystrica 10. novembra (TASR) – Sumou viac ako 55.000 eur podporila Nadácia Ekopolis túto jeseň 21 projektov zameraných na výsadbu stromov po celom Slovensku. Financie získali jednotlivci, občianske združenia, samosprávy, základné školy či domovy sociálnych služieb. TASR o tom za nadáciu informovala Martina R. Hromadová.

Výsadba stromov v rámci podporených projektov je súčasťou iniciatívy Sadíme budúcnosť, vďaka ktorej nadácia za rok pomohla vysadiť viac ako 2000 stromov vo vyše 30 lokalitách Slovenska. "V jesennom grantovom kole sme podporili viac ako 20 projektov, ktorých tvorcami sú aktívni občania a dobrovoľníci. Je to pestrá paleta najrôznejších výsadieb v miestach na Slovensku, kde je zelená infraštruktúra narušená alebo chýba," uviedla programová manažérka iniciatívy Patrícia Krausová.

Jesenné výsadby sa realizovali počas októbra, väčšinu projektov sa už podarilo dokončiť. Prvé výročie iniciatívy Sadíme budúcnosť nadácia oslávila výsadbou na židovskom cintoríne vo Zvolene. Medzi podporenými lokalitami bola aj výsadba 65 sliviek tradičných odrôd v novom ovocnom sade v obci Bošáca či výsadba aleje stromov priamo v poľnohospodárskej krajine vo Vrábľoch. V Banskej Bystrici bol podporený projekt v domove seniorov, s výsadbou tam pomáhali mladí hokejisti.

"Z Nadácie Ekopolis sa snažíme, aby sme mohli byť pri výsadbách spolu s miestnymi. Chceme byť nápomocní, poskytnúť im rady a prepájať ich s odborníkmi. Sú však aj takí, ktorí sa stromom venujú dlhé roky a vždy sa niečo nové naučíme aj my," poznamenala Krausová. Ako dodala, rovnocennou časťou projektu je i dlhodobá povýsadbová starostlivosť, na ktorú kladú veľký dôraz už pri samotnom výbere v grantovom kole.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice