Mesto Nitra pokračuje v postupnej rekonštrukcii tržnice

27.10.2022 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Na snímke otvorenie mestskej tržnice v Nitre 22. apríla 2020 počas prvej fázy uvoľňovania opatrení v rámci pandémie nového koronavírusu. FOTO TASR - H. Mišovič.

Nitra 27. októbra (TASR) - Mestská tržnica v Nitre prechádza postupnou rekonštrukciou. Aktuálne sa pripravuje umelecko-remeselná obnova 38 okien.

Objekt tržnice je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá je zaradená do TOP 200 národných kultúrnych pamiatok na Slovenku s prioritnou ochranou. "Obnova sa preto realizuje pod dohľadom krajského pamiatkového úradu. Cena umelecko-remeselnej obnovy jedného okna je 3867,60 eura," informoval mestský úrad. Celkovo je na objekte 175 historických okien. Radnica preto zabezpečuje ich obnovu postupne.

Budova dnešnej tržnice bola postavená podľa projektu J. Lyku v rokoch 1889 - 1890 za bývalými hradbami. Nachádzali sa tam vojenské kasárne pre 60. prápor domobrany. V roku 1930 bol priestor kasární upravený na nové mestské trhovisko. Podľa magistrátu má plánovaná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky vyzdvihnúť jej historickú hodnotu, rozšíriť tržnicu aj o kultúrnu, spoločenskú a komunitnú funkciu a doplniť o gastrozónu i sedenie na nádvorí.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol