Slovenská pošta vydáva známku k 150.výročiu Východoslovenského múzea v Košiciach

27.10.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke známka, ktorú vydáva Slovenská pošta. V Bratislave 27. októbra 2022. FOTO TASR - Slovenská pošta.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Slovenská pošta vydáva vo štvrtok známku "150. výročie založenia Východoslovenského múzea v Košiciach (1872)" s nominálnou hodnotou 0,75 eura. Na známke je zobrazený pohľad na priečelie hlavnej budovy múzea z roku 1901. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

"Ústredným motívom známky je pohľad na priečelie hlavnej budovy múzea z roku 1901. Pozadie známky tvorí tapetový vzor geometricky usporiadaných zlatých mincí, vychádzajúci z expozície Košického zlatého pokladu. Nad budovou je súčasné logo múzea v tvare kaligrafických písmen V a M," priblížila Dorčáková.

Poštová známka má rozmery 44,1 krát 26,5 milimetra vrátane perforácie. Vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami. Vytlačila ju ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko.

Súčasne s poštovou známkou vyšla obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 27. októbra 2022 a domicilom mesta Košice. Motívom FDC sú najvýznamnejšie muzeálne zbierkové predmety reprezentujúce tri základné typy zbierok, a to archeologickú – bronzová prilba Lueg z mladšej doby bronzovej z lokality Trhovište, umeleckohistorickú – originálny gotický kamenný článok zo 14. storočia z katedrály Dómu sv. Alžbety v Košiciach a prírodovednú – nočný motýľ lišaj pupencový. Motívom FDC pečiatky je logo múzea v tvare kaligrafických písmen V a M.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol