V Kopčanoch sprístupnili zrekonštruovanú kultúrnu pamiatku Kačenáreň

27.10.2022 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Na snímke účastník Hubertovej jazdy v Žrebčíne v Kopčanoch, kde toto podujatie sa začalo a potom pokračovalo v Holíči. Akcia je symbolickým uzatvorením jazdeckej sezóny. Kopčany, 19. októbra 2019. FOTO TASR – Martin Palkovič.

Kopčany 26. októbra (TASR) – V Kopčanoch v okrese Skalica sprístupnili zrekonštruovanú kultúrnu pamiatku objektu Kačenárne. Rekonštrukcia objektu sa začala v roku 2021, trvala približne jeden a pol roka. Slávnostného otvorenia sa zúčastnila aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Kačenáreň je situovaná severne od obce, mimo zastavaného územia, v blízkosti kostola sv. Margity Antiochijskej. Postavená bola podľa pôvodných historických podkladov v roku 1750 a dlhé roky chátrala. Dvojicu nehnuteľných kultúrnych pamiatok tvorí hospodárska stavba a odchytový rybník kačíc.

"Pod kačenárňou s rybníkom si treba predstaviť majer, ktorý zahŕňal komplex budov a rybník. Ten bol umelo vytvorený a bolo na ňom vybudované zariadenie na odchyt divých kačíc. Obdobie vzniku tohto zariadenia je podľa dostupných listín rôzne. Spomína sa od roku 1736 až do roku 1784. Pravdepodobne vznikol okolo roku 1753 a nechal ho postaviť František Štefan I. Lotrinský, manžel Márie Terézie," informovala riaditeľka Záhorského múzea v Skalici Viera Drahošová.

"Nie som tu prvýkrát a pamätám si časy, keď to bola totálna ruina. Málokto veril, že túto pamiatku bude možné vzkriesiť k životu. Nie len toto miesto, ale celý región, je pre Slovensko, ale aj pre európsky kontext, unikátny. Je našou povinnosťou aj z pozície ministerstva, aby sme mu napomáhali rásť aj takým spôsobom, že prispievame cez dotačný program práve na obnovu kultúrnych pamiatok," uviedla ministerka kultúry.

Okrem rekonštrukcie samotnej historickej budovy bola pristavená aj novostavba, ktorá bude slúžiť pre návštevníkov Archeoparku Mikulčice - Kopčany. "Prvotná myšlienka vznikla približne pred 10 rokmi a realizáciu sme začali v roku 2021. Rekonštrukcia trvala približne jeden a pol roka. Priestory budú slúžiť predovšetkým turistom. Bude tu k dispozícii sprievodca nielen pre kačenáreň, ale aj pre kostol sv. Margity Antiochijskej. V podkroví je možnosť prezrieť si archeologické nálezy z okolia," uviedol pre TASR starosta obce Kopčany Dušan Dubecký.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava