Cintoríny odporúčajú návštevníkom dekorácie z recyklovateľných materiálov

25.10.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Návštevníci cintorínov by mali zvoliť dekorácie na hroby z recyklovateľných materiálov. Pomohlo by tiež, keby ľudia v čo najväčšej miere triedili odpad vznikajúci na cintorínoch. Pre TASR to uviedla Katarína Šemberová z bratislavského mestského pohrebníctva Marianum.

"Pri sviečkach odporúčame skôr také, ktoré sú vyrobené z včelieho alebo rastlinného vosku, využívať radšej sklenené kahance miesto tých plastových. Kvetinové dekorácie umiestňovať bez celofánov a odporúčame nahradiť umelé kvety živými," doplnila Šemberová. Ozrejmila, že počas obdobia Dušičiek budú z dôvodu vzniku väčšieho množstva odpadu vývozy každý deň vrátane nedele.

Aj na košických cintorínoch apelujú, aby si ľudia k ozdobeniu hrobov vybrali prírodné kvety a materiály. "Ich životnosť je síce kratšia, ale po sviatkoch je ich možné umiestniť do niektorého zo sto kontajnerov na bioodpad rozmiestnených na území cintorína, ktorých obsah končí v našej kompostárni," priblížil hovorca Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach Peter Sasák. Spresnil, že kvety a vence tam po spracovaní dostávajú druhé využitie vo forme certifikovaného kompostu.

"Rozhodnutím používať iba kompostovateľné materiály pomáhate udržiavať naše mesto a prírodu čistejšími, predchádzate vzniku ťažko rozložiteľného plastového odpadu a znižujete aj svoju uhlíkovú stopu," doplnil.

Cintoríny v Bratislave aj Košiciach budú mať počas Dušičiek mimoriadne predĺžené otváracie hodiny.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice