Práce na výstavbe nového zdroja tepla pre hornú Nitru pokračujú

24.10.2022 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto: Archív TASR.

Prievidza 24. októbra (TASR) - Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) pokračuje s prácami na výstavbe nového zdroja tepla pre Prievidzu. V okresnom meste postavili skelet špičkovej kotolne a osadili tri kotly. Postup prác predstavili v pondelok zástupcovia firmy a prievidzskej samosprávy na tlačovej konferencii v Prievidzi.

"Všetky časti prípravy a výstavby náhrady vykurovania hornej Nitry postupujú podľa plánu. Projekt náhrady vykurovania Prievidze je rozdelený do viacerých častí, ktoré po dobudovaní spolu vytvoria zdroj tepla pre systém centrálneho zásobovania teplom mesta," načrtla radnica.

Základný zdroj tepla, ktorý bude pozostávať z obnoviteľných zdrojov, je situovaný v areáli uzatváranej bane Cigeľ. Teplo bude vyrábať na báze drevnej štiepky a banskej vody vytekajúcej gravitačne z útrob uzavretej bane. "Tieto súčasti doplní výroba tepla zo slnečných kolektorov, ktoré budú umiestnené na bývalej skládke uhlia. Prepojený systém slnečných kolektorov v spojení banskej vody a tepelných čerpadiel bude tvoriť bezemisný základný zdroj tepla," pripomenula samospráva.

V rôznych kombináciách bude tento zdroj v prevádzke podľa nej počas celého roka, čím bude zabezpečovať pre Prievidzu väčšinovú výrobu tepla. V základnom zdroji bude použitý aj kombinovaný zdroj výroby tepla a elektriny v podobe kogeneračnej jednotky.

"Teplo zo základného zdroja bude cez novovybudovaný tepelný napájač dopravované do takzvanej špičkovej kotolne. Táto súčasť centrálneho zdroja je umiestnená v priemyselnej zóne na okraji Prievidze," priblížila ďalej radnica.

Doplnila, že prichádzajúce teplo do kotolne sa podľa potreby buď obohatí o teplo zo špičkovej kotolne, alebo sa v prípade dostatočnosti priamo pustí cez bypass do primárnych rozvodov systému centrálneho zdroja tepla v Prievidzi.        

Na projekte kotolne upravili podložie pod budúce technológie, základy pod technologické zariadenia, pilótové zakladanie pre konštrukcie železobetónového skeletu a komíny pre špičkové zdroje a konštrukciu základného skeletu s obvodovými prahmi. Z vykurovacej technológie už osadili tri plynové kotly o celkovom tepelnom výkone 35 megawattov, ktoré tvoria základnú technológiu špičkovej kotolne.

"Stavba a príprava montáže technológie pokračujú podľa harmonogramu a je nutná náročná koordinácia stavebnej a technologickej časti. Práce budú prebiehať paralelne až do ukončenia výstavby a oživenia technológie, ktorá bude následne technologicky prepojená s ďalšími časťami projektu," vysvetlil predseda predstavenstva PTH Rastislav Januščák.

Predpokladané náklady na realizáciu celého projektu predstavujú 23,5 milióna eur. Časť financií vo výške 13 miliónov eur chce investor získať z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Aktuálne čaká na rozhodnutie riadiaceho orgánu.

PTH zabezpečuje práce i na príprave zdroja pre Nováky a Zemianske Kostoľany. Väčšinovým akcionárom spoločnosti je mesto Prievidza, 49-percentný podiel má spoločnosť Hornonitrianske bane zamestnanecká.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol