Nad Kluknavou sa začala výstavba 35 metrov vysokej vyhliadkovej veže

24.10.2022 | Košický kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto: Okolie Hornádu v obci Kluknava. Archív TASR.

Kluknava 23. októbra (TASR) - Nad obcou Kluknava v Gelnickom okrese začali v týchto dňoch s výstavbou vyhliadkovej veže Green Point. Sumou takmer 200.000 eur projekt podporili z dotačného programu Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita. Informoval o tom Michal Hudák z kancelárie predsedu KSK s tým, že rozhľadňa bude mať 35 metrov.

Panoramatické výhľady na široké okolie, s dosahom až po Vysoké Tatry a Kráľovu hoľu, budú podľa kraja podčiarknuté modernou konštrukciou veže. LED tabule s informáciami o výrobe zelenej energie, okolitej prírode a historických objektoch v priľahlom území dodajú stavbe edukačný rozmer. Celoročná prevádzka veže 24 hodín denne bude nasledovať princípy udržateľného cestovného ruchu. Hotová by mala byť o rok.

Špecifikom novej atrakcie bude využitie zelenej energie nielen na jej prevádzku, ale aj pre potreby návštevníkov. Architekt Igor Cziel využil technológiu, ktorá na Slovensku ešte nebola inde nainštalovaná a pomocou nej si veža sama vyrobí elektrinu z veternej a slnečnej energie.

"Obľúbenú turistickú trasu na Roháčku, medzi obcami Kluknava a Margecany, sme sa rozhodli ozvláštniť jedinečným odpočinkovým miestom, ktoré priláka ešte viac turistov. Vyrobenú elektrickú energiu budú môcť návštevníci využiť aj na nabitie elektrobicyklov či mobilných zariadení v prístrešku," priblížil Cziel. Súčasťou objektu budú aj kamery a požiarny hlásič, vďaka osvetleniu bude rozhľadňa viditeľná aj v noci.

Kluknava je stará banícka obec v údolí Hornádu. Doteraz bola podľa výkonnej riaditeľky organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej navštevovaná skôr záujemcami o technické pamiatky a vyznávačmi tzv. urbexu. Tých lákajú najmä unikátne objekty v časti Štefanská Huta, kde stojí aj historický drevený krytý most či vzácny hutný kombinát z 19. storočia na elektrolytickú výrobu medi. "Verím, že veža sa rýchlo stane ďalším lákadlom v území a rôznorodosť prichádzajúcich turistov bude narastať," skonštatovala.

Vyhliadkové veže patria podľa kraja medzi vyhľadávané atrakcie turistov všetkých vekových kategórií. V KSK sú napríklad pri Malej Tŕni, v Gombaseku, v Oboríne, pri obci Čižatice, nad mestom Košice, v Spišskej Novej Vsi, nad Gelnicou či na vrchu Kloptáň. "Vyhliadková veža v Kluknave bude architektonicky aj technologicky vežou novej generácie," uzatvára Hudák.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava