V Dolnom Kubíne stavajú prvé inkluzívne ihrisko v meste

13.10.2022 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Dolný Kubín 13. októbra (TASR) – Prvé bezbariérové, tzv. inkluzívne ihrisko v Dolnom Kubíne začali stavať neďaleko tamojšieho zimného štadióna. Pre TASR to vo štvrtok potvrdil Martin Buzna z dolnokubínskej radnice. Ako dodal, ihrisko má spájať zdravé deti s deťmi s rôznymi typmi postihnutia. Podľa jeho slov to umožní, aby sa mohli spoločne hrať, spoznávať a navzájom sa lepšie pochopiť.

"Komponenty bezbariérového ihriska sú z prírodných materiálov a tvoria zázemie pre zmysluplné trávenie voľného času rodiny. Sú navrhnuté tak, aby detské ihrisko bolo skutočne pre všetkých členov komunity, vytvorilo príjemný a bezpečný priestor pre rozvoj zručností detí, zábavu, oddych či zdieľanie zážitkov," informoval Buzna s tým, že kombinácia špeciálnych hracích prvkov má umožniť tráviť čas hrou aj deťom s hendikepom. Súčasťou bude 20 metrov dlhý hrací priestor v tvare lode.

Ihrisko budujú v blízkosti zimného štadióna, v ktorom sídli slovenská parahokejová reprezentácia. "Cieľom je, aby deti s hendikepom videli, že aj ony sa môžu stať úspešnými športovcami," uviedol Buzna. Vysvetlil, že štadión je prispôsobený na športovanie detí i dospelých so zdravotným znevýhodnením.

Dokončenie ihriska je výhľadovo naplánované na jar budúceho roka, a to z kapacitných dôvodov na strane dodávateľov. Projekt realizujú s podporou ministerstva práce. Predstavuje viacgeneračný priestor s prvkami pre deti od troch do 14 rokov a oddychovou zónou pre dospelých.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol