V Dolnom Kubíne plánujú na budúci rok šetriť

12.10.2022 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto: Archív TASR.

Dolný Kubín 12. októbra (TASR) – Rozpočet mesta Dolný Kubín na rok 2023 bude šetriaci. Radnica avizuje, že niektoré výdavky bude musieť finančne obmedziť, aby zabezpečili zdroje na výdavky týkajúce sa zvýšených cien plynu a elektrickej energie. Pre TASR to potvrdila vedúca finančného odboru na mestskom úrade Gabriela Paušlyová.

"Výrazne vzrástli všetky ceny tovarov a služieb, zároveň v tejto chvíli nevieme, aké budú ceny energií a plynu v budúcom roku. Rovnako v tejto chvíli nedokážeme ani len predpokladať, aké budú náklady nášho mesta na úpravu komunálneho odpadu pred jeho umiestnením na skládke v zmysle novej legislatívy, platnej od 1. januára budúceho roka," priblížila Paušlyová. Ako dodala, predpokladá sa, že zvýšenie nákladov môže byť rádovo v desiatkach percent.

Šéfka finančného odboru podotkla, že mesto od roku 2011 nezvyšovalo dane pre obyvateľov a firmy. Zvýšenie cien služieb, ktoré mesto pre obyvateľov poskytuje, kompenzovali z nárastu podielových daní. "Žiaľ, po novelách zákonov, ktoré prišli zo strany vlády, bude tento rast v budúcom roku výrazne menší," skonštatovala s tým, že už nebude možné, aby takýmto spôsobom zabraňovali nárastu cien pre obyvateľov.

 Ako upozornila Paušlyová, samospráva už nebude schopná zabezpečovať kosenie, zimnú údržbu alebo ďalšie činnosti v meste pri zvýšených nákladoch bez toho, aby boli zvýšené príjmy.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol