Na žilinské cintoríny dohliadne počas sviatkov mestská polícia
MHD posilní spoje.

11.10.2022 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Žilina 11. októbra (TASR) – Na žilinských cintorínoch zvýši mestská polícia počas Sviatku všetkých svätých (1. 11.) a Pamiatky zosnulých (2. 11.) bezpečnostné opatrenia. Dopravný podnik mesta Žiliny posilní spoje mestskej hromadnej dopravy (MHD). TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že 17 cintorínov, ktoré prevádzkuje mestská spoločnosť Žilbyt, bude počas sviatkov prístupných nepretržite. "Na cintorínoch sa budú častejšie dopĺňať zásoby vody, zvýši sa počet kontajnerov na odpad aj intervaly ich odvážania. Zabezpečené budú tiež mobilné toalety na cintoríne v Závodí a na Novom cintoríne. Žilbyt žiada návštevníkov o rešpektovanie prevádzkového poriadku pohrebísk a vzájomnú toleranciu," povedal hovorca mesta.

V MHD bude od 28. do 31. októbra platiť prázdninový režim. "Mimoriadna preprava bude zabezpečená 1. novembra z centra mesta na Starý aj Nový cintorín po trase linky číslo 31. Zo sídlisk Vlčince, Solinky a Hliny po trase linky číslo 1 so zachádzaním na Nový cintorín," priblížil Miškovčík.

"Vzhľadom na očakávané zhustenie premávky a zvýšený počet parkujúcich vozidiel v okolí cintorínov vyzýva mestská polícia občanov, aby rešpektovali dopravné značenie a pokyny jej príslušníkov. Ďalej odporúča, aby občania nenechávali cennosti vo vozidlách a nezabudli ich riadne zabezpečiť," dodal hovorca mesta.

Upozornil, že mesto Žilina spustilo výzvu Dajme prednosť prirodzenej kráse kvetov. "Apeluje v nej na návštevníkov cintorínov, aby uprednostnili živé či sušené kvety a vence na hroboch. Ich plastové náhrady síce vydržia dlhšie, ale sú veľkou záťažou pre životné prostredie," uzavrel Miškovčík.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol