S. Jacko: Potrebné je čo najširšie využitie geotermálneho zdroja pri Čižaticiach

10.10.2022 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Na snímke veľká vrtná súprava. Čižatice, 26. apríla 2022. FOTO TASR - František Iván.

Košice 9. októbra (TASR) – Geotermálny vrt pri Čižaticiach neďaleko Košíc potvrdil veľké možnosti využitia geotermálnej energie v tejto oblasti, potrebné by pritom bolo realizovať ďalší reinjektážny vrt, ktorým by sa voda vracala späť do geologického podložia. Poukazuje na to riaditeľ Ústavu geovied Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach (FBERG TUKE) Stanislav Jacko.

TUKE realizuje analýzu a štúdiu využiteľnosti vrtu pre Košický samosprávny kraj (KSK). Vrtný prieskum pritom podľa Jacka potvrdil existenciu novej "čižatickej" geotermálnej štruktúry. "Výsledky vrtu a predbežné teplotno-hydrodynamické parametre potvrdzujú, že práve táto oblasť má energeticky najväčší využiteľný geotermálny potenciál na Slovensku. Preto je potrebné uvažovať nad čo najefektívnejším a najširším využitím - vykurovanie, výroba elektriny, výroba vodíka, vybudovanie akvaparku, vyhrievané skleníky a tak ďalej," uviedol pre TASR. Rozsah a účel využitia však podľa neho závisia aj od dohôd so súkromným investorom.

"Využívanie podzemných vôd by však nemalo túto podzemnú štruktúru narušiť, a preto vzhľadom na množstvo využiteľných zásob podzemných vôd, chemizmus a vyzrážavanie minerálov navrhujeme realizovať plytší reinjektážny vrt," skonštatoval Jacko.

Laboratórne rozbory termálnej podzemnej vody podľa neho preukázali obsah viacerých prvkov, ktoré sa dajú využiť v priemysle, ale aj na zdravotné účely. "Jedným z prvkov, ktoré potvrdili laboratórne rozbory, je aj arzén, ale ten budeme eliminovať práve uvedeným systémom reinjektáže, ktorý je z pohľadu ekologického, ekonomického a z pohľadu udržateľnosti najlepším riešením, ktorým sa voda bude vracať späť do geologického podložia. Výskyt arzénu nie je ničím výnimočným, ide o bežný prvok vyskytujúci sa aj v iných podzemných vodách Východoslovenskej nížiny, napríklad aj pri vrte v Ďurkove, a v prípade vrtu v Čižaticiach nemá žiadny negatívny vplyv na jeho využiteľnosť," uviedol riaditeľ ústavu geovied.

Podľa informácií, ktoré TASR poskytol hovorca KSK Michal Hudák, v týchto týždňoch prebiehajú záverečné časti skúšok a pripravujú sa tiež záverečné správy, ako aj plán súboru ďalších krokov k čo najoptimálnejšiemu využitiu vrtu.

Geotermálny vrt do hĺbky 2,7 kilometra realizoval KSK za 1,9 milióna eur. Voda má pod zemou teplotu viac ako 123 stupňov Celzia.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur