Firma Ortac chce s ťažbou zlata a striebra v Kremnici pokračovať do roku 2034

23.09.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Kremnica 23. septembra (TASR) – Spoločnosť Ortac chce s ťažbou zlata a striebra na ložisku Šturec v Kremnici pokračovať do roku 2034. Dcérska firma britskej spoločnosti Ortac Resources vykonáva podzemnú ťažbu vzácnych kovov zo štôlne Andrej od roku 2013, zámer o jej pokračovaní v rokoch 2024 až 2034 predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

"Návrh pokračovania ťažby vychádza z výsledkov prebiehajúceho podrobného geologického prieskumu, ktorý potvrdil dostatočné zásoby drahokovových bohatých rúd. Účelom ťažby je vyťaženie dostatočného množstva rudy tak, aby sa vyplatilo jej spracovanie na flotačnej linke," priblížila spoločnosť v zámere.

Vyťažené zlato a striebro má podľa zámeru spoločnosti spracovávať firma Slovenská banská z obce Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica. "Pri flotačnej úprave sa za úspešný výsledok bude pokladať výťažnosť nad 80 percent úžitkovej zložky," uvádza Ortac.

Na ložisku Šturec plánuje spoločnosť realizovať podzemnú ťažbu s objemom do 1000 ton ročne. Ťažba sa má vykonávať v jednozmennej prevádzke s 11 zamestnancami. Zamestnancov na pozície baníkov a robotnícke profesie plánuje spoločnosť prijať. Predpokladané prevádzkové náklady na desať rokov trvajúcu ťažbu odhaduje na 1,7 milióna eur.

Podzemná ťažba zlata a striebra má byť realizovaná v šachte Andrej, v ktorej sa nachádza i expozícia Banského múzea. "Ťažba bude koordinovaná s prevádzkou múzea a vo vrcholnej turistickej sezóne bude utlmovaná," ubezpečila spoločnosť Ortac.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice