Vysoké ceny elektriny môžu podľa vodární rapídne zvýšiť aj cenu vody

22.09.2022 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

 Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár počas tlačovej konferencie po rokovaní predsedu NRSR Borisa Kollára s vedením spoločnosti Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s. Nitra 22. septembra 2022 v Nitre. FOTO TASR - Henrich Mišovič.

Nitra 22. septembra (TASR) - Štát musí čo najskôr zastropovať ceny energií, aj keby mal pri tom využiť neštandardné postupy. Po stretnutí s predstaviteľmi Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti v Nitre to vo štvrtok povedal predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

Podľa jeho slov je nárast cien za elektrinu taký veľký, že je ohrozením pre celú ekonomiku Slovenska. Vodárenské spoločnosti už teraz avizujú, že sa môže prejaviť aj rapídnym zvýšením ceny pitnej vody. "Napríklad vodárenská spoločnosť na východnom Slovensku platila za elektrinu ročne približne šesť miliónov eur. Dnes, ešte podľa 'prívetivých' cien, platí 11 až 12 miliónov eur a na budúci rok, od 1. januára, by mala platiť 56 miliónov eur. Pomaly sa dostávame do situácie, keď by sa mali zvýšiť ceny tak, že možno víno alebo vodka budú lacnejšie, ako pitná voda," skonštatoval Kollár.

Podľa jeho slov musí štát čo najrýchlejšie zasiahnuť. "Inak sa systém absolútne zrúti. Ľudia nebudú vedieť platiť ani elektrinu, ani plyn, ani vodu. Podniky sa zrútia, a teda celé hospodárstvo aj ekonomika štátu. Vláda pripravila nové zákony, máme ich v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní a budeme ich dnes schvaľovať," uviedol Kollár.

Následne sa do procesu zapojí vláda, ktorá bude môcť prijímať uznesenia na základe vyhlásenia energetickej núdze a ohrozenia Slovenska. "Bude nutné robiť kroky, ktoré budú veľmi neštandardné, ale neštandardná je aj doba. Budeme musieť robiť veľmi tvrdé kroky, možno to vyvolá aj kopec súdnych sporov, ale do tohto rizika musíme ísť, aby sme zachránili ľudí, obce, firmy a ekonomiku," dodal Kollár.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice