V Bratislave požehnajú základný kameň novej krížovej cesty

14.09.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke obnovená kaplnka zo 17. storočia, torzo jediného zachovaného zastavenie pôvodnej Krížovej cesty na bratislavskej Kalvárii. Za jej obnovou stojí Občianske združenie Bratislavská Kalvária. V Bratislave 28. októbra 2020. FOTO TASR - Dano Veselský.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Občianske združenie (OZ) Bratislavská Kalvária organizuje v nedeľu (18. 9.) o 15.30 h požehnanie základného kameňa novej krížovej cesty na bratislavskej Kalvárii. "Požehnanie uskutoční bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský," uviedol pre TASR Ján Klepáč, predseda OZ.

Cieľom združenia je revitalizovať Bratislavskú Kalváriu, ktorá patrí k najstarším v strednej Európe, založili ju v roku 1694. "Bol to rozsiahly komplex vzácnych kaplniek a sôch, ktorý slúžil svojmu účelu až do 50. rokov 20. storočia, keď bol komunistickým režimom totálne zdevastovaný," hovorí Klepáč. Dodáva, že po prípravných prácach, spracovaní projektovej dokumentácie a vydaní súhlasov príslušných autorít boli v júli 2022 začaté stavebné práce na výstavbe nových zastavení obnovenej krížovej cesty.

Požehnanie základného kameňa sa uskutoční v rámci tradičnej bratislavskej púte pri príležitosti sviatku Povýšenia sv. kríža. "Sprievod sa vydá od Dómu sv. Martina až k úpätiu kalvárskeho kopca - ulica Za sokolovňou, neďaleko obytného domu č. 5, nad Pražskou ulicou. Na tomto mieste bude osadený základný kameň, tu sa začína nová krížová cesta a tu sa uskutoční požehnanie," avizujú organizátori.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava