Na Národnom stretnutí mládeže P18 v Prešove očakávajú vyše 3500 ľudí 
Hlavným organizátorom je Katolícka cirkev na Slovensku.

30.06.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Metropola Šariša sa už o necelý mesiac zaplní mladými ľuďmi z celého Slovenska, ktorí prídu na Národné stretnutie mládeže P18. Organizátori, ktorí si pre nich pripravili duchovný a umelecký program, očakávajú vyše 3500 ľudí.

"Oficiálne prípravy, ktoré sa začali vlani v septembri, vrcholia v týchto dňoch. Od 26. do 29. júla 2018 prežijú mladí medzizastávku pred budúcoročnými Svetovými dňami mládeže (SDM) v Paname. Očakáva sa účasť takmer všetkých biskupov Slovenska, stoviek kňazov a rehoľníkov. V Prešove sa pred akciou stretne na takzvanom prípravnom týždni okolo 500 dobrovoľníkov," uviedol Michal Lipiak z Komunikačného tímu P18.

Počas Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove, ktoré nie je podľa organizátorov klasickým festivalom s rečníkmi a kapelami, chce organizačný tím umožniť mladým ľuďom stretnutie s Kristom, zažiť spoločenstvo mladých medzi sebou, ako aj roznietiť v nich túžbu prinášať evanjelium do sveta.

"Najväčšia časť programu sa uskutoční v Tatran Handball Aréne. Liturgické slávenia sa uskutočnia v hale a na Hlavnej ulici. Mladí budú ubytovaní vo viac než 20 školách, ktoré sú v správe mesta a kraja. Strava bude zabezpečená nielen na miestach, kde budú bývať, ale aj priamo v centre mesta – v rozličných reštauráciách. Mladí sa budú môcť okrem iného zúčastniť na unikátnom EXPO povolaní. Účastníci pomôžu aj rodinám v núdzi, na podujatí sa zapoja do celoslovenskej zbierky školských pomôcok Slovenskej katolíckej charity. Nebude chýbať podobný program, ako zažívajú mladí počas SDM – katechézy s biskupmi, skupinky, slávenia či večerná vigília. Tentokrát sa k tomu pridá aj špeciálne popoludnie angažovanosti," doplnil Lipiak s tým, že na P18 sa dá oficiálne prihlásiť do 1. júla. Po tomto dátume to bude možné už iba na mieste, ale bez možnosti získať stravu a ubytovanie.

V týchto dňoch vrcholia prípravy podujatia. "Centrálny tím rieši logistiku a koordináciu medzi jednotlivými tímami. Registračný tím aktívne komunikuje s prihlásenými účastníkmi a dobrovoľníkmi. Ubytovací tím rieši zmluvy so školami, stravovací s reštauráciami, ktoré budú poskytovať stravu. Centrála P18 napríklad schválila logistiku presunov a dopravy počas podujatia a zabezpečenie kyvadlovej dopravy," povedal Lipiak.

Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove sa uskutoční 26. – 29. júla. Hlavným organizátorom je Katolícka cirkev na Slovensku. Pripravuje ho v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a mestom Prešov, ktoré je generálnym partnerom projektu. Inšpiráciou pre celonárodné stretnutia mladých ľudí sú Svetové dni mládeže, ktoré sa po prvý raz konali v roku 1986 v Ríme na podnet svätého Jána Pavla II.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol