Po rekonštrukcii interiéru posvätili pravoslávny chrám v Osadnom

13.09.2022 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Na snímke pravoslávny chrám Vzniesenia Hospodinovho, pod ktorým sa nachádza krypta s ostatkami vojakov z prvej svetovej vojny v obci Osadné, okres Snina v utorok 9. februára 2021. EASYFOTO TASR - Jana Ďurašková.

Osadné 13. septembra (TASR) - V pravoslávnej "cerkvi" v obci Osadné v okrese Snina sa naposledy slúžili bohoslužby v deň oslavy chrámového sviatku 5. júna, ďalšia bohoslužba sa v nej konala až o tri mesiace. Dôvodom bola rozsiahla rekonštrukcia interiéru tejto národnej kultúrnej pamiatky. Po obnove ju nedávno aj slávnostne posvätili. Informoval o tom duchovný správca pravoslávnej cirkvi v Osadnom Peter Soroka s tým, že obnovu realizovali so súhlasom a podľa vopred určeného postupu pamiatkového úradu v Prešove.

"Okrem renovácie interiérových stien chrámu bola vykonaná aj jeho nová kompletná elektrifikácia, ústredné kúrenie, repasoval sa historický luster, do oltárnej časti sa zakúpil nový luster a pribudli aj nové nástenné svietidlá, ako aj ozvučenie chrámu," vymenoval Soroka.

Opravu interiéru podporili sumou takmer 24.000 eur poslanci Prešovského samosprávneho kraja v rámci schváleného projektu, ale aj mnohí ďalší darcovia. Posviacku cerkvi po rekonštrukcii vykonal arcidekan Igor Kerekanič. Soroka v závere vyjadril presvedčenie, že sa v blízkej budúcnosti podarí opraviť aj exteriér cerkvi a ozdobiť ju.

Pravoslávny chrám Vznesenia Hospodinovho v Osadnom z roku 1930 je národnou kultúrnou pamiatkou. Pod jeho oltárnou časťou sa totiž nachádza krypta 1025 vojakov z prvej svetovej vojny, ktorá je najväčším takýmto "podchrámovým" pohrebiskom na Slovensku.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava