Na Kunovskej priehrade budú spoznávať históriu Veľkej Moravy atraktívnou formou

24.08.2022 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Na snímke vodné a plážové atrakcie na Kunovskej priehrade pri Kunove, mestskej časti Senice v piatok 7. augusta 2020. FOTO TASR - Lukáš Grinaj.

Senica 24. augusta (TASR) – Program záverečnej letnej soboty (27. 8.) na Kunovskej priehrade pri Senici, ktoré pripravilo Mestské kultúrne stredisko Senica, bude v réžii Starého divadla Karola Spišiaka z Nitry. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.

Program pozostáva z inscenovaného workshopu s interaktívnym predvádzaním širokého spektra predmetov a reálií zo života starých Slovanov. "Cieľom je vzbudiť u nových generácii záujem o kľúčovú tému. Mládež uvidí, že dejepis nie sú iba nudné dátumy, ale tiež dobrodružstvo," uviedla Moravcová. Všetky predmety používané na workshope sú vyrobené pomocou starobylých techník a výlučne z prírodných materiálov. Každý kus je odvodený z konkrétneho archeologického nálezu.

"Inscenovaný workshop a tematickú prehliadku v úlohe kniežaťa Slavobora vedie vyštudovaný historik s bohatou praxou v odbore Matej Šiška," informovala hovorkyňa mesta. "Dozvedel som sa, vraj všetci zaspávajú a zívajú, hneď ako počujú rozprávať o Veľkej Morave. Bol to pre mňa šok. Nechcel som tomu veriť. Rozhodol som sa, že si to musím overiť a zistil som, že je to pravda. Ale ani sa nečudujem. Všetko zaujímavé o Veľkej Morave je spísané v hrubých nudných knihách a všetky krásne veci sú pozamykané za hrubými sklami v múzeách. Tak vznikol projekt Stretnutie s Veľkou Moravou," povedal Šiška.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice