Poddargovské slávnosti priblížili varenie slivkového lekváru

22.08.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke varenie tradičného slivkového lekváru počas Poddargovských slávností v obci Dargov 21. augusta 2022. FOTO TASR – František Iván.

Dargov 21. augusta (TASR) - Tradičné varenie slivkového lekváru mohli zažiť návštevníci XXIV. ročníka Poddargovských slávností, ktoré sa konali v nedeľu v obci Dargov v okrese Trebišov. Podľa Emílie Vítkovej z Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove nie každý druh sliviek bol na lekvár vhodný. V Slančíku sa využívali najmä typické modré slivky, ktorých kôstky sa dajú veľmi jednoducho vylúpnuť.

"Na lekvár sa nikdy nepoužívalo ovocie, ktoré padlo na zem prirodzeným spôsobom. Okolo stromu sa vždy rozložili plachty a na ne sa slivky striasli priamo zo stromu. Po umytí a vykôstkovaní sa nakládli do kotla. Pod kotlom sa založil oheň, ktorý musel byť malý, aby ovocie a neskôr lekvár neprihoreli. Voda ani cukor sa nepridávali," priblížila Vítková. Ako ďalej povedala, v prvej fáze sa slivky rozvarili.

"Gazdiné vždy značnú časť rozvarenej zmesi z kotla odobrali a pridali ďalšie slivky. Takto sa každá ďalšia a ďalšia várka rozvarila oveľa skôr. Z rozvarenej zmesi sa vyparovala voda a zmenšovala svoj objem. Vtedy sa do kotla opäť pridala v prvej fáze odobraná zmes. Dôležité bolo neustále miešanie, kým lekvár dostatočne nezhustol. Musel byť mazľavý, aby sa dal natrieť na chlieb, a lesklý," povedala Vítková.

Výroba lekváru bola i je podľa jej slov zdĺhavá robota. Sto kilogramov sliviek sa nad ohňom varilo asi desať hodín. Okrem varenia lekváru mohli návštevníci slávností vidieť ukážky tradičných remesiel a o zábavu sa postarali folklórne skupiny.

V programovom bloku Kec sebe dargovski chlopi zašpivaju účinkovali folklórne skupiny Dubiny z Dargova, Klečenovčanka zo Zemplínskeho Klečenova, Parobci z Dvorianok, Studzenka z Plechotíc a na záver sa predstavil folklórny súbor Rozmarija z Prešova. Peter Sklenčár si pripravil prezentáciu svojej novej publikácie o Dargove. Podujatie zorganizovala obec Dargov a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice