Goralské folklórne slávnosti prilákali do Bachledovej doliny tisíce ľudí

15.08.2022 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Ždiar 15. augusta (TASR) - Goralské folklórne slávnosti prilákali do Bachledovej doliny v Ždiari tisícky návštevníkov. Marketingový manažér strediska Michal Rusiňák potvrdil, že od štvrtka (11. 8.) do nedele (14. 8.) tam zavítalo takmer 10.000 ľudí.

"Vďaka tomu, že sme v spolupráci s obcou Ždiar podujatie z dvoch dní rozšírili na štyri a presunuli vyššie k Chodníku korunami stromov, mohlo si ho užiť viac ľudí, ktorých zaujímajú tradície a remeslá. Ponuku sme obohatili aj o remeselníkov, ktorí doteraz svoju tvorbu nikdy neprezentovali. Vďaka detským predstaveniam si na svoje prišli aj najmenší návštevníci," zhodnotil Rusiňák. Okrem iného mohli vidieť, ako sa vyrábajú časti tradičného goralského kroja - serdoky, ždiarske súkenné papuče, sukmany či kurtky, ale aj drevené šidle. Podujatie obohatil i kultúrny program. V stredisku zatiaľ hodnotia letnú sezónu pozitívne, je približne o 30 percent lepšia z pohľadu návštevnosti ako minulý rok.

"Je citeľné, že sa otvoril poľský trh, avšak veľa ľudí stále nemá dostatok informácií, či sú platné nejaké opatrenia v súvislosti s pandémiou. Privítali by sme, keby bola tá komunikácia jasnejšia najmä smerom k zahraničnej klientele," upozornil Rusiňák. Poliaci pritom tvoria približne 40 percent všetkých návštevníkov v Bachledovej doline, dopĺňajú ich Maďari, Česi či hostia z Izraela.

"Čo sa týka Slovákov, je to zhruba na rovnakej úrovni ako vlani," doplnil Rusiňák s tým, že aj napriek zvýšenému záujmu stále chýba približne 20 až 30 percent návštevníkov, aby sa dostali na čísla spred pandémie. Hoci do konca hlavnej letnej turistickej sezóny ostávajú ešte dva týždne, v stredisku, ktoré zamestnáva približne 130 ľudí, sa už pomaly pripravujú aj na zimu.

"Chceli by sme napríklad pokračovať v projekte nočnej krajiny s osvetleným Chodníkom korunami stromov," priblížil Rusiňák. Ďalšie novinky a ponuka služieb v zime sa bude odvíjať od zvyšujúcich sa cien energií, ale aj od toho, ako v konečnom dôsledku dopadne letná sezóna.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice