Nová strieborná minca bude venovaná Skalici

04.08.2022 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Románska rotunda v Skalici. Archív TASR.

Skalica 4. augusta (TASR) - Emisiu striebornej zberateľskej mince v hodnote 10 eur, ktorú vydáva Mincovňa Kremnica pri príležitosti 650. výročia povýšenia Skalice na slobodné kráľovské mesto, predstavia v pondelok 8. augusta o 14.00 h v priestoroch Domu kultúry v Skalici. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Výtvarný návrh striebornej zberateľskej euromince vzišiel z verejnej anonymnej súťaže, ktorú vyhlásila Národná banka Slovenska. Do súťaže predložili deväť výtvarných návrhov od deviatich autorov. Komisia na posudzovanie výtvarných návrhov pamätných mincí a zberateľských mincí udelila prvú cenu a realizáciu výtvarnému návrhu autora Petra Valacha. Averz výtvarného návrhu je komponovaný z dvoch motívov, ktoré priamo súvisia s udelením mestských privilégií mestu Skalica.

"Po celej ploche mincového návrhu sa rozprestiera výsek autografu gotickej listiny z roku 1439, ktorou kráľ Albrecht I. potvrdzuje Skalici staršie výsady mesta. Fragment textu dominuje ľavej polovici mincového poľa. Vpravo je architektúra rotundy, ktorá okrem sakrálnej funkcie tvorila aj organickú súčasť mestského opevnenia, navrchu s pozorovateľňou," informovala Národná banka Slovenska.

Reverzu dominuje silueta mesta zahŕňajúca všetky jeho dôležité architektonické dominanty. Zároveň zobrazuje aj mestský fortifikačný systém, ktorý panovník požadoval na splnenie podmienky slobodného kráľovského mesta zo strany jeho obyvateľov. V pravej dolnej časti je vložený historický mestský erb Skalice. Pamätná minca bude emitovaná v náklade 9150 euromincí, z toho 6450 mincí bude vo vyššej kvalite.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice