V L. Mikuláši spustili do prevádzky linku na spracovanie kuchynského odpadu

29.07.2022 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Ilustračé foto: Archív TASR.

Liptovský Mikuláš 29. júla (TASR) – Linka na spracovanie kuchynského odpadu za vyše milión eur, na ktorú mesto Liptovský Mikuláš získalo financie z eurofondov, je už spustená v skúšobnej prevádzke. Súčasťou procesu spracovania bioodpadu je aeróbny fermentor, čelný nakladač, preosievač, zberové vozidlo, miešací voz a drvič. Samospráva tak podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej pokračuje v trende ekologizácie procesov pri nakladaní s odpadmi.

Triedenie kuchynského odpadu je na Slovensku povinné od roku 2021. "Veľmi dôležitá je koncová technológia, pomocou ktorej sa vyzbieraný odpad spracuje. Doteraz sme kuchynský odpad z Liptovského Mikuláša museli vyvážať do bioplynovej stanice. Odteraz ho budeme spracovávať ekologicky s ohľadom na životné prostredie," uviedla vedúca oddelenia životného prostredia na mestskom úrade Mária Lošonská.

Vyzbieraný, vytriedený a nadrvený kuchynský odpad v kompostárni premiešajú so zeleným odpadom. "Ideálne poslúži materiál z úpravy verejných zelených plôch alebo materiál, ktorý obyvatelia vytriedia z vlastných záhrad. Jednoducho sa do neho pridá napríklad drevná štiepka alebo tráva," vysvetlila Lošonská. Zmes vložia do aeróbneho kontajnera a spustí sa automatický režim hygienizácie.

"Biologicky rozložiteľný odpad musí v kontajneri dosiahnuť teplotu minimálne 70 stupňov, bioodpad nechávame vo fermentore približne štyri dni. Potom je hygienizačný proces ukončený," doplnila vedúca oddelenia životného prostredia. Následne sa podľa nej obsah kontajnera vysype na dozrievaciu plochu a pravidelne premiešava. Z bioodpadu sa počas niekoľkých týždňov prostredníctvom technológie vyrobí prírodný kompost, ktorý je ešte potrebné preosiať. Výsledné hnojivo môže radnica využiť pri úpravách parkov, verejných zelených plôch a na poľnohospodárske účely. Bezplatne si z neho môžu odobrať aj obyvatelia Liptovského Mikuláša, aby vo svojich záhradách dosiahli vysokú úrodu.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol