Novohradský folklórny festival bude trvať päť dní

26.07.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke Novohradský folklórny festival v Lučenci 31. júla 2010. FOTO TASR - Denisa Horváthová.

Lučenec 26. júla (TASR) - V poradí 26. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu sa bude počas piatich dní konať na viacerých miestach v slovenskej i maďarskej časti regiónu. Návštevníkom prinesie okrem kultúrneho programu i viacero sprievodných podujatí. Pre TASR to uviedol Andrej Babiar z Novohradského osvetového strediska v Lučenci, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

Festival odštartuje v stredu (27. 7.) uvítacím programom na hrade Šomoška a postupne sa rozšíri do viacerých lokalít Novohradu. Záverečný galaprogram sa uskutoční v nedeľu (31. 7.) v maďarskej obci Banka. "Festival sa okrem mesta Lučenec koná i v meste Fiľakovo, ale aj v Málinci, Divíne, Lovinobani či v maďarskom Šalgótariáne. Hlavným cieľom podujatia je stretnutie folkloristov tu v Novohrade na slovenskej, ako aj maďarskej strane. Ide o propagáciu novohradského, slovenského a aj zahraničného folklóru širokej verejnosti," priblížil Babiar.

Na päť dní trvajúcom festivale sa predstavia domáce novohradské folklórne kolektívy i folklórne súbory Podpoľanec z Detvy, Mladosť z Banskej Bystrice a Technik z Bratislavy. Na podujatí vystúpia i zahraniční hostia z Bosny a Hercegoviny, Česka, Maďarska, Grécka a Poľska.

Amfiteáter v Lučenci sa stane dejiskom festivalu v piatok (29. 7.) a sobotu (30. 7.), v meste na návštevníkov čakajú i viaceré sprievodné podujatia. Konať sa bude krojovaný sprievod súborov, v mestskom parku sa zas uskutoční jarmok remesiel. Pripravená je i škola tanca s folkloristami či prehliadka ľudových hudieb pod názvom V Novohrade pri muzike.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava