V pribylinskom skanzene sa stretli včelári z celého Slovenska

25.07.2022 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Na snímke včelár so svojimi výrobkami v skanzene v Pribyline 24. júla 2022. FOTO TASR - Miroslava Mlynárová.

Pribylina 24. júla (TASR) – Včelári z celého severného Slovenska aj okolia sa v nedeľu stretli na Liptove, v skanzene v Pribyline. Ako pre TASR povedal riaditeľ Liptovského múzea Michal Kovačic, hodnotia tam svoje úspechy, ponúkajú včelie produkty a snažia sa spopularizovať svoju činnosť.

Súčasťou podujatia Včelárska nedeľa je aj odborná prednáška. Podujatie každoročne priláka do liptovského skanzenu aj množstvo turistov. Riaditeľ múzea priblížil, že včelárstvo je jedným z tradičných remesiel, ktoré na Liptove funguje už niekoľko storočí.

"Preto je Včelárska nedeľa jedným z piatich nosných podujatí, ktoré organizujeme v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline," uviedol. Už tradične sa konala súťaž o najlepší med, ktorú vyhodnocuje odborná komisia. V rámci programu vyhodnotili aj detskú výtvarnú súťaž Včely očami detí, tento rok sa na nej zúčastnilo viac ako 200 detí. O 15.00 h sa uskutoční organový koncert. Počas podujatia sú pripravené aktivity pre deti aj predaj včelárskych potrieb a výrobkov. Počas sezóny je v skanzene každú nedeľu tematicky zameraný program. Tento rok podľa Kovačica vytypovali 21 tém.

"Typická je Nedeľa sv. Huberta, stretnutie s rodákmi či Mašinparáda, kde návštevníkom ukazujeme nové prírastky do nášho zbierkového fondu vozidiel, ktoré súvisia s tunajšou zrekonštruovanou Považskou lesnou železnicou. Pripravené sú aj rôzne ďalšie podujatia, ktoré sa viažu na liptovské tradície a kultúru," dodal riaditeľ s tým, že do konca septembra návštevníkov čaká ešte desať podujatí.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice